Hlavní obsah

Islámský stát unesl 550 iráckých rodin a zavlekl je do Mosulu

– Mosul

Islámský stát z vesnic kolem okupovaného Mosulu odvlekl nejméně 550 rodin, které hodlá při obraně města zneužít jako lidské štíty. V pátek to s odvoláním na „ověřené informace“ uvedla mluvčí úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. OSN podle ní rovněž prošetřuje podezření z vyvraždění čtyřiceti civilistů v jedné z vesnic.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Tato dívka měl štěstí, její rodině se ze spárů Islámského státu podařilo utéct.

Článek

„Hrozí vážné nebezpečí, že bojovníci Islámského státu civilisty nejenže použijí jako lidské štíty, ale že je raději zabijí, než aby dovolili jejich osvobození. Apelujeme na irácké představitele, aby přijali veškerá možná opatření a pokusili se předejít jakékoliv možné formě msty na civilním obyvatelstvu,“ stojí v prohlášení komisaře OSN.

Na 200 rodin bylo podle informací Spojených národů v pondělí odvlečeno z vesnice Samalia a 350 dalších ve stejný den z obce Nadžafía.

Toho, že džihádisté zneužijí civilisty jako živé cíle, se protiteroristická koalice obává od doby, kdy se k bitvě o druhé největší město v Iráku začalo schylovat. „Jsou tam drženi proti své vůli a vědí, že budou použiti jako živé štíty,“ konstatoval tento týden mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

Spojené národy mají navíc zprávy o tom, že radikálové Islámského státu na prchajících civilistech dopouštějí brutálního násilí.

V pátek ráno zaútočili sebevražední atentátníci na několik cílů ve městě Kirkúku. Radikálové napadli elektrárnu a několik policejních stanic. Podle AFP si útok vyžádal 16 mrtvých, napsala agentura AFP. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám