Hlavní obsah

Policista v New Yorku zastřelil černošku, podle nadřízených postupoval nestandardně

New York

Policie v New Yorku čelí kritice veřejnosti i starosty města Billa de Blasia kvůli kontroverznímu zásahu, při kterém jeden z policistů zastřelil očividně psychicky rozrušenou 66letou černošku. Starosta de Blasio ve středu podle agentury AP o incidentu řekl, že se stala strašná chyba a tragédie.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Newyorští policisté před činžákem, kde v úterý jejich kolega zastřelil 66letou černošku.

Článek

Nadřízení střílejícího policistu postavili mimo službu a uvedli, že nepostupoval podle standardních pokynů. Policie k 66leté Deborah Dannerové přijela v úterý poté, co obdržela telefonát o rozrušené osobě. Žena držela nůžky, kterými se kolem sebe oháněla.

Výzvu, aby je odložila, neuposlechla, naopak uchopila baseballovou pálku, se kterou udeřila směrem k policistovi. Ten dvakrát vystřelil a zasáhl ji do trupu. Žena zraněním podlehla.

Úřady případ přislíbily důkladně prošetřit a zatím oznámily, že policisté jsou pro takovéto situace školeni, aby použili elektrický paralyzér. Ten měl střílející policista u sebe.

Policie: Selhali jsme

Starosta de Blasio na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že od policistů se očekává nasazení střelných zbraní, pokud čelí opravdu vážné krizi. „Je obtížné si představit, že tomu tak bylo,” dodal s tím, že ke střelbě nemělo dojít.

Policie pochybení uznala. „Je jasné, že v tomto případě jsme selhali,” uvedla newyorská policie s tím, že příslušník nepostupoval v souladu s výcvikem. O Dannerové její rodina tvrdí, že byla psychicky nemocná. Policie v jejím bytě v minulosti zasahovala opakovaně.

Incident se stal v době, kdy americká policie čelí kritice kvůli kontroverzním zásahům svých bělošských členů proti černochům. Zda byl i nyní střílejícím policistou běloch, se média nezmiňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám