Hlavní obsah

Krym chystá pomník „kormidelníku Putinovi”

Právo, ama

Jako kapitána u kormidla chtějí zvěčnit ruského prezidenta Vladimira Putina aktivisté na Krymu. Ještě do prezidentských voleb v roce 2018 by tam měl vzniknout pomník, na který už vybírají peníze.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nechceme jen obyčejný pomník, jako se stavěly Leninovi. Vypadalo by to jako politické podbízení se, nebo, jak se píše na sociálních sítích, patolízalství. To by nebylo správné. Navrhli jsme proto jinou koncepci – bude to pomník-symbol,“ vysvětlil motivaci Sergej Šuvajkin z Kongresu ruských společenství Krymu. Postaven bude v Simferopolu, kde podle něj začalo „krymské jaro“.

Hlavním mottem se podle protagonistů mají stát slova ruského prezidenta o tom, že se Krym vrátil „do rodného přístavu“. Loď, na jejímž kormidle bude Putin stát, pak má symbolizovat Ruskou federaci. „Pomník bude vyjádřením vděčnosti za pokojné nebe na Krymu,“ tvrdí Šuvajkin.

S přísnou tváří

Putin po referendu v březnu 2014 prohlásil, že „po těžké, dlouhé, vyčerpávající plavbě se Krym a Sevastopol vracejí do rodného přístavu, k rodným břehům, do přístavu, kde jsou trvale hlášeny, a tím je Rusko“. Právě tento výrok chtějí protagonisté nového pomníku vyrýt do podstavce „kormidelníka“.

„Tato slova mohl pronést jen člověk, který stojí u kormidla na lodi. Tato loď se jmenuje Ruská federace,“ řekl aktivista. Podle něj nejde o nápad „nějaké organizace“, ale o iniciativu obyvatel poloostrova, kteří tak chtějí vzdát hold ruskému vůdci.

„Vykonal historický hrdinský čin. Vrátil Krym Rusku a spolehlivě ochránil naši přítomnost i budoucnost, našich dětí a vnoučat,“ uvedl na Šuvajkin, který je poslancem krymského parlamentu.

Je potřeba deset miliónů rublů

Sochat se podle organizátorů sbírky bude podle fota, na němž je šéf Kremlu v námořnickém a „s přísným výrazem ve tváři hledí do dálky“.

Podle serveru Vzgljad se již přihlásili první dárci. Krymský podnikatel věnoval 50 tisíc rublů. Celkem se však musí shromáždit na 10 miliónů rublů (zhruba čtyři mil. Kč).

Reklama

Související články

Musíme vybudovat silné Rusko, burcoval Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval nově zvolené poslance Státní dumy, aby pomohli s budováním silného Ruska. Jen tak si podle něj země zachová svou...

Výběr článků

Načítám