Hlavní obsah

Merkelové „Zvládneme to“ je překonané, míní rakouský kancléř

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá věta Angely Merkelové „Zvládneme to“, kterou před rokem německá kancléřka pronesla, aby uklidnila Němce tváří v tvář příchodu statisíců migrantů, a kterou minulý měsíc zopakovala, je už dávno překonaná. V rozhovoru s německým deníkem Bild to prohlásil rakouský kancléř Christian Kern.

Foto: Lazslo Balogh, Reuters

Rakouský kancléř Christian Kern.

Článek

Pověstný slogan Merkelové je podle Kerna třeba vnímat v dobovém kontextu.

Kancléřka větu vyslovila na počátku loňského září, když reagovala na nebývalý příliv migrantů, kteří do Německa přicházeli po tzv. balkánské stezce po tisících. Německo do Rakouska podle Kerna vrátilo už 12 tisíc migrantů a proslulá věta je tak vlastně přežitá.

„Jsem Angele Merkelové vděčný za dohodu s Tureckem. Bez ní by nyní přicházelo přes balkánskou stezku mnohem, mnohem více lidí,“ řekl dále Kern s tím, že se nechce zařadit mezi kritiky šéfky německé vlády, jak to před časem udělal lidovecký ministr zahraničí jeho vlády Sebastian Kurz.

Kern ale nesouhlasí s nedávným prohlášením Merkelové, že uzavření balkánské trasy migrační problém nevyřešilo. Z opatření, která přijalo Rakousko a země na západním Balkáně, podle něj totiž velmi profituje i Německo. Nyní je podle rakouského kancléře nejdůležitější, aby v rámci Evropy dlouhodobě fungovalo přerozdělování migrantů.

Kern rovněž varoval před pravicově populistickými stranami, jejich posilováním a účastí na koaličních vládách v evropských státech. Jejich úspěch živí téma uprchlíků, mnoho lidí je ale volí z obav, že se jejich dětem nepovede lépe než jim, řekl.

Merkelová se v úterý pokusila zmírnit imigrační tlak na EU, když na závěr třídenní návštěvy v Etiopii řekla, že mladí Afričané míří do Evropy často s falešnými představami. „Vydají se na životu nebezpečnou cestu, aniž vědí, co mají očekávat nebo zda vůbec budou moci zůstat,“ prohlásila.

Migrace z Afriky přes Středozemní moře je pro Evropu palčivý problém, jako byla uprchlická vlna ze Sýrie. Tu zmírnila až dohoda EU–Turecko. Podobnou dohodu chtějí někteří evropští politici uzavřít s Libyí, tranzitní zemí na severu Afriky. Kvůli vleklé občanské válce se však Libye zmítá v chaosu a EU tak nemá partnera, s nímž by dohodu uzavřela.

Další mrtvý v Calais

Situace kolem uprchlické krize se v neděli znovu vyhrotila u severofrancouzského Calais, kde britské auto na dálnici srazilo dva eritrejské běžence. Muž přišel o život, zatímco jeho přítelkyně utrpěla lehčí zranění. Letos už jde o čtrnáctého uprchlíka, který v oblasti Calais podobným způsobem přišel o život.

Řidič z místa činu ujel poté, co ho ostatní migranti po nehodě napadli.

Podle policie se pětatřicetiletý řidič vozidla snažil vyhnout překážkám, které asi pět desítek uprchlíků naházelo do cesty. Běženci se tak snaží přimět kamióny ke zpomalení či k úplnému zastavení, aby na ně mohli vylézt a dostali se do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám