Hlavní obsah

Děti uprchlíků v Řecku začaly chodit do školy, musela je chránit policie

Novinky, rei
Atény

Řecko s pomocí Evropské unie zahájilo výukový program pro dětské uprchlíky v zemi. Počítá s docházkou zhruba 1500 dětí do dvou desítek škol. První školáky přivítalo v pondělí šest základních škol, informovala agentura Reuters. Neobešlo se to bez protestů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řecko - děti imigrantů jdou do školyVideo: Reuters

 
Článek

V Řecku se nachází asi 60 000 uprchlíků a úřady nechtějí nechat děti stranou. Program spolufinancovaný EU počítá se čtyřmi učebními hodinami denně, nejprve odpoledne po odchodu řeckých školáků domů, později se počítá se zařazením dětských uprchlíků do běžných tříd.

„Děti by neměly být uzavírány do ghett. Naopak by se jim měly vytvořit podmínky, aby si mohly hrát, růst a vzdělávat se po boku řeckých dětí, dokud v Řecku zůstávají,“ prohlásil minulý týden ministr školství Nikos Filis.

Děti se budou učit matematiku, řečtinu, angličtinu nebo jiný volitelný jazyk, a nebude chybět ani tělocvik, výtvarná a hudební výchova a výuka počítačové gramotnosti.

Rodiče se bojí o zdraví

První školáky přivítaly v pondělí dvě školy v Aténách a čtyři další v jiných obcích, které se nacházejí v blízkosti uprchlických táborů. Děti doprovázeli zástupci mezinárodních humanitárních organizací, které poskytly autobusy a školní brašny.

Foto: ČTK/AP

Před školou v Aténách vítají děti uprchlíků.

Neobešlo se to bez protestů. Ve vesnici Profiti nedaleko Soluně zhruba dvě desítky rodičů zatarasily hlavní vchod visacími zámky, protože se obávají, že děti uprchlíků mezi jejich potomky zavlečou nákazu. Musela zasahovat policie, která vytvořila bezpečnostní kordon a děti do školy přivedla vedlejším vchodem.

Úřady poukázaly na to, že všichni malí uprchlíci byli očkováni a žádné zdravotní riziko nehrozí.

Podle údajů řecké vlády tvoří děti a mladiství zhruba 46 procent žadatelů o azyl.

Anketa

Souhlasíte s tím, že EU se snaží zajistit dětem migrantů vzdělání?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 4887 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám