Hlavní obsah

Cesta do Oválné pracovny Bílého domu vede přes Floridu

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Až půjdou 8. listopadu Američané k prezidentským volbám, nerozhodnou o výsledku největší nebo populačně nejsilnější státy, ale menšina takzvaných „swing states“ – tedy těch, které se střídavě přiklánějí ke kandidátům demokratů a republikánů. V posledních čtyřech volbách hlasovalo pro kandidáta téže strany zhruba 80 procent států.

Foto: Právo

Odhlad rozložení sil před prezidentskou volbou v USA

Článek

Protože všechny státy, s výjimkou dvou, volí systémem „vítěz bere vše“ a kandidát s největším počtem voličů získává hlasy všech volitelů příslušných k danému státu, budou mít právě voliči ve zmíněných klíčových státech největší šanci ovlivnit, kdo nakonec v Bílém domě usedne.

Různé analýzy vymezují letos tuto skupinu nevypočitatelných států různě, většina z nich tam ale řadí Colorado, Floridu, Iowu, Nevadu, New Hampshire, Ohio, Pensylvánii, Virginii a Wisconsin.

Zvláštní postavení má v této skupině Ohio, jehož bilance hlasování je neuvěřitelná – od roku 1964 bez výjimky platí, že kdo získá tento stát, stane se i americkým prezidentem. „V Ohiu je to těsné, ale Trump si zjevně polepšil, zatímco Clintonová ztratila,“ prohlásil na stanici Fox politolog Larry Sabato z University of Virginia. Ten ještě počátkem září předpovídal drtivé vítězství Clintonové, jeho poslední analýza ale podobně jako jiné aktuální předpovědi dávají tušit, že se poměr sil vyrovnává.

Systém nahrává demokratům

Mnozí američtí komentátoři ale upozorňují, že stávající volební systém výrazně nahrává demokratům, kteří mají už od začátku kampaně výrazně lepší startovní pozici. V posledních šesti prezidentských volbách vyhráli demokraté v týchž 19 státech a ve Washingtonu D. C., které zaručují zisk 242 volitelů.

Republikáni v posledních šesti volbách stejně dominují ve 13 státech, jež mají celkem 102 volitelů. Cestu k potřebným 270 volitelům zaručujícím vítězství tak mají podstatně složitější.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová

Tím skutečně rozhodujícím státem bude podle řady komentátorů, tak jako už tolikrát v minulosti, Florida. „Pro Trumpa neexistuje prakticky žádná reálná cesta do Bílého domu, pokud na Floridě nevyhraje,“ uvedl tento měsíc list The New York Times.

Zdá se přitom, že půjde o drama, a mohla by se tak opakovat situace z roku 2000, kdy několik stovek hlasů na Floridě rozhodlo o celkovém vítězství George W. Bushe. Nedávný průměr posledních osmi průzkumů na Floridě, zveřejněný serverem RealClearPolitics, dával Trumpovi náskok 0,1 procenta. V takové chvíli se samozřejmě favorit určuje těžko, zvlášť když se deset procent voličů zatím nepřiklonilo ani k jednomu ze dvou soků.

Všechno je tak vyhrocené, že se lidé o volbách chtějí bavit méně než dříve a cedule si před domy raději nedávají.
Jane Mihaleková z Arlingtonu ve Virginii

Vzhledem k tomu, že Trump rozhodně není klasický kandidát své strany, není vyloučeno, že letošní volby přinesou překvapení i jinde. Například v tradičně republikánském Texasu podle dosavadních průzkumů magnát sice vede, ale jeho podpora není až tak drtivá.

Přesto se závěrečný finiš kampaní Clintonové i Trumpa soustředí především na tradiční „swing states“ a tamní voliči také pociťují volební tlaky obzvlášť silně. „Všechno je tak vyhrocené, že se lidé o volbách chtějí bavit méně než dříve a cedule si před domy raději nedávají,“ postěžovala si například ČTK koncem září Jane Mihaleková z Arlingtonu ve Virginii.

Reklama

Výběr článků

Načítám