Hlavní obsah

Kiska udělil svou první milost otci nemocného dítěte. Ale s podmínkou

Slovenský prezident Andrej Kiska podmínečně udělil milost otci čtyř dětí, z nichž jedno je nevyléčitelně nemocné, v pátek o tom informovala kancelář hlavy státu. Je to poprvé, co prezident této své pravomoci využil. Kiska prý při posuzování žádosti zohlednil těžkou lidskou, sociální i finanční situaci, v níž se ocitla rodina odsouzeného.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Muž, o něhož se jedná, dostal za podvod rok vězení, přičemž výkon trestu byl na zkušebních 12 měsíců odložen. Zavázal se také poškozené straně nahradit škodu ve výši 3504 eur (v přepočtu asi 95 tisíc korun), což ovšem ve zkušební době neudělal.

„Soud usnesením vyslovil, že odsouzený se ve zkušební době podmínečného odsouzení neosvědčil a trest odnětí svobody v trvání 12 měsíců vykoná. Na výkon trestu ho soud zařadil do ústavu s minimální ostrahou,“ přiblížila případ prezidentská kancelář.

Jediný živitel

Kancelář ve své zprávě dále konstatovala, že muž má čtyři děti ve věku pět, čtyři, dva a jeden rok, přičemž čtyřletý syn je nevyléčitelně nemocný — má tumor na mozkovém kmeni.

O děti se po dobu výkonu trestu odsouzeného, který byl jediným živitelem rodiny, stará jejich matka, která je v částečném invalidním důchodu.

Prezident při posuzování žádosti o milost pro odsouzeného prý zohlednil zejména těžkou lidskou, sociální a finanční situaci rodiny. „Jsou to poslední dny, které mohou otec a syn trávit spolu,“ poznamenal Kiska na svém facebookovém profilu.

Prezident muži odpustil rok ve vězení, ovšem s podmínkou. Muž po dobu dvou let ode dne udělení milosti nesmí spáchat úmyslný trestný čin a také do dvou let ode dne udělení milosti musí zaplatit oněch 3504 eur.

Podle statistiky zveřejněné na webu slovenské hlavy státu dostává Kiska ročně stovky žádostí o milost, své pravomoci udělit ji poprvé využil až nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám