Hlavní obsah

Svět podpoří rozvoj Afghánistánu 15ti miliardami dolarů

Brusel

Světové společenství do roku 2020 podpoří rozvoj Afghánistánu částkou 15,2 miliardy dolarů (365 miliard Kč). Uvádí to závěrečný dokument středeční rozsáhlé dárcovské konference, kterou v Bruselu uspořádala společně Evropská unie a afghánská vláda.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Děti pijí vodu z pumpy na předměstí Kábulu

Článek

Jednání sedmi desítek zemí a více než 20 mezinárodních organizací bylo také politickým výrazem trvajícího zájmu světa o dění v Afghánistánu, který se vzpamatovává z mnoha let ozbrojených konfliktů a jehož ekonomiku i společnost stále ohrožuje terorismus a extremismus.

EU a její členské státy se budou na podpoře Afghánistánu do roku 2020 podílet částkou 5,6 miliardy dolarů, uvedla před novináři ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová. „Mezinárodní společenství - a Evropa rozhodně - došlo k závěru, že je v našem zájmu investovat do úspěchu Afghánistánu teď i v budoucnosti,” řekla Mogheriniová na závěrečné tiskové konferenci.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghání s ministryní zahraničí EU Federicou Mogheriniovou na dárcovské konferenci v Bruselu 5. října 2016.

Pokračující podpora je nakonec o něco nižší než 16 miliard dolarů, kterými dárci slíbili Kábul podpořit před čtyřmi lety na podobné konferenci v Tokiu.

Afghánský prezident Ašraf Ghání před novináři poznamenal, že konference dnes jeho zemi „prodloužila úvěr”, záviset ale bude hlavně na tom, jak peníze jeho země využije. „Práce z afghánské strany naplno začíná zítra,” upozornil.

Soukromníci investují do energetiky

Ghání také připomněl klíčovou roli silné občanské společnosti, funkčního trhu a soukromých investic. Zmínil, že za poslední tři měsíce soukromý sektor oznámil investice v Afghánistánu za 1,1 miliardy dolarů (26,5 miliardy Kč), skoro 800 milionů z této částky v energetice.

Trvající podpora světového společenství je ale pro Kábul klíčová. Ghání a premiér Abdulláh Abdulláh se dnes na konferenci pochlubili loňským zvýšením příjmů rozpočtu o pětinu, Kábul ale dál ze svých vlastních příjmů dokáže pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba vynakládat na bezpečnost.

S podporou ozbrojených sil dál svou nebojovou operací Resolute Support (Rozhodná podpora) pomáhají země NATO, včetně České republiky, společně s dalšími partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám