Hlavní obsah

Gang mladíků v Londýně ubil jednatřicetiletého Čecha

Londýn
Aktualizováno

Skupina náctiletých mladíků na ulici ve východním Londýně ubila jednatřicetiletého Čecha Zdeňka M. Motivem brutálního útoku byla podle deníku Evening Standard „banální roztržka” s teenagerem v prodejně rychlého občerstvení Perfect Fried Chicken v ulici East India Dock Road.

Foto: , Novinky

Britský policista

Článek

„Nevím, o čem se hádali. Nedošlo tu k žádné strkanici ani ráně pěstí. Křičeli na sebe asi deset vteřin. Ten kluk, mohlo mu být tak šestnáct nebo sedmnáct, pak šel a zavolal kamarády, kteří čekali venku na kolech BMX,“ cituje Evening Standard zaměstnance rychlého občerstvení, kde konflikt začal.

„Jeden z nich, který byl starší, pak za mužem v obleku přišel, chytil ho kolem ramen a řekl mu, že by s ním (s hochem z fast foodu, pozn. red.) neměl takhle mluvit. Vzali jídlo ven a to bylo celé. Pak najednou přijely všechny ty policejní auta a sanitky. Policisté si vyžádali záznam z bezpečnostní kamery a řekli, že to (vražda Čecha, pozn. red.) zřejmě souvisí s tím, co se stalo tady.

Jednatřicetiletý Čech pracoval jako zástupce vedoucího v cateringové společnosti Harbour & Jones.

„Ten muž byl rozhodně byznysmen, měl dobře padnoucí oblek a byl v dobré náladě. Řekl, že popíjel na party a vrací se domů,” dodal zaměstnanec Perfect Fried Chicken.

Tělo Zdeňka M. našel cyklista o necelých sto metrů dál v tratolišti krve. Pokusil se mu dát první pomoc, ale bylo už pozdě. Jeden z prodavačů podle Evening Standardu cyklistu viděl, jak první pomoc prováděl. „Měl plnovous od krve, z toho jak mu dával dýchání z úst do úst.

Informace o tom, jak k vraždě došlo, se rozcházejí. Server deníku The Sun, a po něm i další weby, napsal, že skupina mladíků Čecha zřejmě umlátila masivním železným řetězem na zamykání kol. Vedle jeho bezvládného těla byla nalezena porce nedojedeného kuřete, uvedl Daily Mail.

Londýnská police na místě vraždy

Pachatelé zatím policii unikají, podle informací The Daily Mailu detektivové pátrají po čtyřech mladících. Policie zatím jen potvrdila, že pracuje s vyšetřovací verzí, že útok vyvolal konflikt ve Fast Foodu.

„Oběť byla sledována a napadena,“ potvrdil Evening Standardu mluvčí londýnské policie.

Ministerstvo smrt Čecha potvrdilo

České ministerstvo zahraničí Novinkám smrt Čecha, který žil ve Spojeném království dlouhodobě, potvrdilo.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana v Londýně. Po půlnoci na čtvrtek se vracel domů. Z informací české ambasády, která komunikuje s policií, vyplývá, že se s největší pravděpodobností stal obětí pouliční kriminality. Do souvislosti s nedávnými útoky na polské občany ambasáda útok nedává,” řekla Novinkám mluvčí české diplomacie Irena Valentová.

Mluvčí narážela na několik incidentů, mezi nimiž bylo i napadení dvojice Poláků z konce srpna v anglickém Harlow. Jeden z přepadených na následky zranění zemřel. [celá zpráva]

Potvrzené informace o tom, zda v případě zavražděného Čecha bylo útočníků víc, nebo jestli ho napadli teenageři, jak uvádí Daily Mail a další britská média, zatím ministerstvo zahraničí vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemá k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám