Hlavní obsah

Orbán chce deportovat ilegální migranty do táborů mimo území EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhuje, aby Evropská unie deportovala všechny ilegální migranty a soustředila je v monitorovaných uprchlických táborech mimo své území, kde by mohli čekat na vyřízení svých žádostí o azyl. Řekl to v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil server Origo.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Mohl by to být ostrov, mohla by to být pobřežní oblast na severu Afriky, ale bezpečnost a zásobování takové oblasti by musela ve svém vlastním zájmu garantovat Evropská unie,” citoval server předsedu maďarské vlády.

„Ti, kteří přišli (do EU) ilegálně, musejí být zadrženi a odesláni. Musíme založit velké uprchlické tábory mimo EU s ozbrojenou bezpečností a finanční podporou, kterou zajistí unie. Každý, kdo přijde ilegálně, tam musí být vrácen. Tam mohou požádat o azyl,” dodal Orbán.

Orbán se nechal inspirovat australským modelem, kvůli kterému Canberru kritizovala v září i OSN. UNHCR vyzvala Austrálii, aby skončila se zadržováním migrantů mimo své území a požadovala rychlou odezvu. Upozornila, že migranti v táborech, kde panuje násilí a není dostatečná péče, zůstávají de facto natrvalo.

Maďaři před referendem

Orbán už dříve vyvolal velké kontroverze svými ostrými výroky na adresu migrantů i kvůli vybudování plotů na jižní hranici své země s cílem zastavit vlnu uprchlíků směřujících do Evropské unie. Jeho vláda také popudila Brusel vypsáním referenda, v němž se mají maďarští voliči 2. října vyjádřit k povinným kvótám na přerozdělení migrantů mezi členské země EU.

Šéf úřadu Orbánova kabinetu János Lázár podle agentury Reuters řekl, že maďarská vláda uvažuje o tom, že navrhne změny ústavy nebo právních norem Evropské unie, pakliže Maďaři v platném referendu povinné kvóty odmítnou.

„Jestliže referendum bude platné a úspěšné (ve smyslu odmítnutí kvót), bude vláda zplnomocněna navrhnout buď změny v maďarské ústavě, nebo evropského právního rámce,” uvedl Lázár na pravidelné čtvrteční tiskové konferenci v Budapešti.

Výsledek referenda bude platný, pokud se hlasování zúčastní více než polovina z osmi miliónů voličů. Dosavadní průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina maďarské společnosti je proti kvótám.

Reklama

Související témata:

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Výběr článků

Načítám