Hlavní obsah

Slovenský poslanec usmrtil autem chodce, vzdal se mandátu

Právo, Ivan Vilček

Slovenský opoziční poslanec a bývalý ministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic (43) se vzdal poslaneckého mandátu za hnutí OĽaNO-NOVA. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci. Lipšic ve svém autě v pondělí v Bratislavě srazil chodce. Ten po nehodě zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Lipšic

Článek

„Nedokázal bych tuto funkci dělat naplno,“ odůvodnil Lipšic svůj krok.

Poslaneckého mandátu se vzdává k 30. září 2016 a neuvažuje ani o tom, že by kandidoval v příštích parlamentních, komunálních nebo regionálních volbách. Exministr vnitra a spravedlnosti je vzděláním právník a vrátí se do advokacie.

„Osud této země a lidí mi nikdy nebyl lhostejný. Budu se snažit být ve veřejném životě přítomný i nadále, jako advokát budu zastupovat lidi,“ konstatoval Lipšic.

Bývalý ministr srazil v pondělí večer v Bratislavě 72letého chodce, který v nemocnici vážným zraněním hlavy podlehl. Lipšic vyjádřil lítost a upřímnou soustrast rodině. Nabídl rovněž pomoc pozůstalým, pokud ji přijmou. „Do poslední chvíle jsem doufal, že nehoda nebude mít fatální důsledky,“ dodal.

Bez alkoholu

Nehoda se stala na Vajnorské ulici v blízkosti přechodu pro chodce. Lipšic jel se svým vozem Škoda Superb do centra Bratislavy v levém pruhu, když došlo ke střetu. „Nejel jsem moc rychle, předpokládám, že kolem padesátky. Staršího pána jsem si všiml až těsně před srážkou. Byl v tmavém oblečení, bez reflexních prvků. Mohl vycházet z nedaleké vinárny,“ řekl Lipšic deníku Nový čas.

„Bylo zahájeno trestní řízení ve věci usmrcení,“ uvedla bratislavská policejní mluvčí Lucia Mihalíková. „Přesné příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem vyšetřování,“ dodala. Dechová zkouška vykonaná na místě vyloučila požití alkoholu u řidiče.

Lipšic zastával v letech 2002 až 2006 funkci ministra spravedlnosti ve vládě premiéra Mikuláše Dzurindy za Křersťanskodemokratické hnutí (KDH) a v letech 2010 až 2012 funkci ministra vnitra ve vládě premiérky Ivety Radičové. V roce 2012 založil hnutí NOVA, které kandidovalo v koalici se stranou Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám