Hlavní obsah

Podle USA útok na skladiště s humanitární pomocí provedli Rusové, uvedla CNN

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Spojené státy dospěly v úterý večer k předběžnému závěru, že kolona s vozidly OSN se stala v pondělí večer terčem ruského náletu. Uvedla to CNN s tím, že nálet mířil na skladiště syrského Červeného půlměsíce.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zničený kamión zničený po útoku na kolonu s humanitární pomocí pro obyvatele provincie Aleppo. USA a syrská opozice z útoku viní ruské nebo syrské letectvo, Moskva to popírá.

Článek

CNN oznámila s odvoláním na dva americké představitele, že terčem náletu ruských letadel byla kolona vozidel a skladiště. Je to zcela v rozporu s ruským tvrzením, podle něhož buď kolonu zasáhla palba děla opozice, nebo na autech propukl z neznámých důvodů požár. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo obrany popíralo letecký útok s tím, že na záběrech automobilů nejsou vidět žádné stopy po palbě a vozidla jen shořela a nikde nesou patrné ani krátery. Pokud však bylo zasaženo skladiště, které začalo hořet, mohl se požár rozšířit na vozidla. Na nich by pak stopy po zásahu skutečně nebyly.

OSN pozastavila konvoje

Zničení konvoje odsoudil na Valném shromáždění OSN i generální tajemník organizace Pan Ki-mun, jako „znechucující, barbarský a záměrný“ útok.

„Když si pomyslíme, že to už nemůže být horší, síla podlosti klesne ještě hlouběji,“ řek Pan.

„Následkem tohoto pobuřujícího činu byly Spojené národy donuceny ustoupit od vysílání konvojů. Lidé dodávající humanitární pomoc, jsou hrdinové. Ti, kdo je bombardují, jsou zbabělci,“ prohlásil Pan.

Zasaženo bylo při pondělním útoku nejméně 18 z 31 kamiónů, které vyslala OSN a syrský Červený půlměsíc (SARC). Při útoku zahynul jeden pracovník Červeného půlměsíce, dalšími oběťmi byli civilisté, zejména řidiči kamiónů. Podle Červeného půlměsíce o život přišlo asi 20 civilistů.

Automobily vezly pomoc pro 78 000 lidí v těžko dostupné oblasti v provincii Aleppo. Jak oznámil Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) ve svém prohlášení, konvoj byl zasažen ve chvíli, kdy z automobilů začal být vykládán náklad. Většina dovezené pomoci tak byla zničena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám