Hlavní obsah

Musíme to řešit, oznámili státníci po summitu EU a slíbili peníze Bulharsku

Bratislava

Shodli jsme se na tom, že Evropská unie čelí vážným problémům a musí jim společně čelit. S takovým poselstvím předstoupili po skončení celodenního summitu EU v Bratislavě před novináře předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, premiér předsedajícího Slovenska Robert Fico a předseda Evropské rady Donald Tusk. Jediným konkrétním výstupem jsou peníze pro Bulharsko, kterému EU pošle 108 miliónů eur (2,9 miliardy Kč).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Summit lídrů 27 zemí Evropské unie se konal 16. září v Bratislavě.

Článek

"Bulharsko čelí velmi vážnému problému. Je třeba na to pohlížet nejen jako na velký problém Bulharska, ale jako na velký problém EU. Bulharsko není samo," řekl Juncker. V nadcházejících týdnech se podle něj Evropská komise bude snažit zvýšit poskytnutou částku na 160 miliónů eur (4,3 miliardy Kč).

Česko republika by mohla Bulharsku s ochranou hranic pomoci částkou 20 miliónů korun a dvěma desítkami policistů, řekl v Bratislavě novinářům premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že požádá ministra vnitra Milana Chovance, aby pro vládu připravil příslušný návrh.

Foto: Yves Herman, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico během summitu EU v Bratislavě

Juncker už dříve tento týden uvedl, že by do Bulharska mělo být v říjnu vysláno ze zemí EU 200 členů pohraniční stráže, aby se omezila nelegální migrace do země.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dále konstatoval, že není možné připustit, aby se opakoval nekontrolovaný příval migrantů do Evropy z minulého roku. Kromě peněz pro Bulharsko proto hodlá Brusel dál spolupracovat s Tureckem.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: Musíme zastavit nelegální migraci

Boj s nelegální migrací a hrozbou terorismu je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou ze dvou priorit, na něž se chce Česko soustředit při jednáních pátečního...

Jsme v kritické situaci, varovala Merkelová

Vážnost situace, v níž se nyní ocitla EU, zdůraznila před zahájením pátečního neformálního summitu EU v Bratislavě německá kancléřka Angela Merkelová....

Výběr článků

Načítám