Hlavní obsah

Jsme v kritické situaci, varovala Merkelová

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Michal Mocek, Ivan Vilček (Bratislava)

Vážnost situace, v níž se nyní ocitla EU, zdůraznila před zahájením pátečního neformálního summitu EU v Bratislavě německá kancléřka Angela Merkelová. Upozornila, že se krize nevyřeší na jednom setkání, ale doufá, že se státníci shodnou na potřebě společného řešení problémů. Slovenský premiér Robert Fico očekává vytvoření „cestovní mapy”, která by měla popsat příští kroky Unie a nasměrovat ji k lepším zítřkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd světových lídrů na summit EU v BratislavěVideo: Reuters

 
Článek

„Doufáme, že budeme schopni vytvořit road map (cestovní mapu),“ uvedl Fico před zahájením vrcholné schůzky.

„Chceme také ukázat jednotu. A také, že toto je unikátní projekt a je třeba v něm pokračovat,“ podtrhl slovenský premiér, který je hostitelem summitu.

Vážné varování Merkelové

„Jsme v kritické situaci, ale doufám, že dokážeme našimi činy zlepšit ekonomickou jistotu, bojovat s terorismem a nabídnout víc pracovních míst. Důležitá bude také digitální agenda. O ochraně vnějších hranic Evropy se bude také diskutovat, ale o všem tom se rozhodne v příštích měsících,“ řekla kancléřka při příchodu na Bratislavský hrad, kde proběhne první část jednání.

Foto: Guido Bergmann, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na neformálním summitu EU v Bratislavě

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Robert Fico před summitem EU

„Doufám, že Bratislava ukáže, že chceme pracovat společně a že chceme řešit problémy, kterým Evropa čelí,” uvedla Merkelová.

Podle kancléřky ale nelze čekat, že problémy budou vyřešeny při jednom vrcholném setkání: „Je třeba konkrétními skutky ukázat, že můžeme být lepší v oblasti vnější i vnitřní bezpečnosti, potírání terorismu, spolupráci v oblasti obrany, v otázkách hospodářského růstu a pracovních míst.”

Evropská unie je podle německé kancléřky v krizi, ale řešení nelze očekávat od jednoho unijního summitu.

Rutte: Moc toho nedohodneme

Kriticky se k bratislavskému jednání postavil holandský premiér Mark Rutte. Moc od něj nečeká.

„Dnes toho hodně nedohodneme, jde spíše o dohody v nejbližších měsících. Jak budeme efektivně chránit naše hranice, jak se vyrovnáme s ekonomickými migranty. Musíme tyto měsíce využít, abychom zavedli věci, ve kterých ještě nejsme dobří,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Summit EU komplikuje v Bratislavě dopravuVideo: Reuters

Litevská prezidentka Dahlia Grybauskaitová rovnou označila dnešní jednání za „experiment pro přípravu dalších summitů“. „Dnes není cílem mít rozhodnutí, je to jen příprava pro formální summit v říjnu,“ dodala.

Bratislava stojí na počátku série jednání, která zavedou unijní vůdce na Maltu a v březnu do Říma. Při oslavách 60. výročí podpisu římských smluv, jež vedly k vytvoření společného trhu, by měl být v italském hlavním městě završen proces, který začíná v pátek v Bratislavě.

Řeší se i reálné aktuální problémy

Zato rakouský kancléř Christian Kern ujišťoval: „Dnes jde o reálné záležitosti, o migraci, bezpečnost a blahobyt. Konkrétní problémy je třeba řešit konkrétními opatřeními. Musíme pomoci zemím, které to potřebují, a musíme chránit své vnější hranice.“

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzvedl, že „potřebujeme sociální Evropu s růstem a prosperitou pro každého“. Unie by podle něj „neměla náměsíčně kráčet špatným směrem“.

I premiér Bohuslav Sobotka na Twitteru zdůraznil, že „moderní sociální stát musí být součástí budoucnosti EU“.

Schulz vyloučen

Jiné problémy měl předseda unijního parlamentu Martin Schulz. Vyjádřil nespokojenost s tím, že jeho instituce nebyla pozvána, aby se zúčastnila jednání v Bratislavě, jak potvrdil jeho mluvčí.

Schulz totiž jako obvykle jen přednesl svůj projev v úvodu summitu, ale jinak byl z něho vyloučen. Aspoň z tiskové konference apeloval na státy: „Síla i slabost Unie závisí na postoji členských států. Unie je tak silná, jak vy chcete.“

Lucemburčan „žehlil“

Zcela jinak než Merkelová viděl situaci lucemburský premiér Xavier Bettel. „Není to existenciální krize, často se zapomíná, že 90 procent EU funguje. A u desetiny, na které nejsme schopni se shodnout, bychom měli hledat řešení, ale ne ze všeho vinit Evropu.“

Hlavní problém však bude mít s tím, aby „vyžehlil“ situaci, kterou vyvolal jeho ministr zahraničí Jean Asselborn výzvou k vyloučení Maďarska z EU. [celá zpráva]

Bettel zatím zdůraznil, že se nejednalo o názor vlády.

Bratislava – město s největší koncentrací politiků
Sedmadvacet evropských lídrů Evropské unie a přes 300 členů delegací se sešlo na Bratislavském hradě k prvnímu kolu neformálního jednání. Nad městem krouží policejní vrtulník, na střechách přilehlých domů se objevili odstřelovači, v ulicích tisíce policistů a obrněné transportéry.
Na bratislavském letišti postupně přistály speciály jednotlivých delegací. Letadla zde budou odstavena až do večerních hodin, kdy budou delegace zase odlétat. Také zde jsou v platnosti maximální bezpečnostní opatření.
Dron nad letištěm
Bratislavské letiště zažilo dramatickou situaci už den před příletem lídrů Evropské unie. Nedaleko přistávací plochy totiž létal dron. „V rámci bezpečnostních opatření kontrolovali policisté na travnaté ploše poblíž letiště 39letého obyvatele Bratislavy. Následně byl vyzván, aby se dostavil na útvar policejního sboru k podání vysvětlení. Dron a ovládací zařízení byly zajištěny,“ řekla Novinkám bratislavská policejní mluvčí Tatiana Kurucová.
Město duchů a sportující premiér
V pátek bývají obvykle bratislavské komunikace plné lidí a aut. Dnes ale některé ulice připomínaly město duchů. Bratislavané si vzali k srdci varování před dopravním kolapsem a město ve velké míře opustili nebo se prostě vyhýbají centru metropole.
Dopravní experti zaznamenali, že doprava ve městě byla proti ostatním dnům nižší až o 64 procent. Lidé raději využívali možnost bezplatné jízdy městskou hromadnou dopravou. Tranzitní kamiónová doprava byla policií odstavena už na dálnicích před městem a do Bratislavy se nedostala.
Ti, kdo se ráno ocitli na nábřeží Dunaje, mohli potkat i španělského premiéra Mariana Rajoye. Ten si totiž ani v Bratislavě neodpustil pravidelný ranní běh.

Anketa

Souhlasíte s kancléřkou Merkelovou, že je situace v EU kritická?
Ano
93,7 %
Ne
2,7 %
Je mi to jedno
3,6 %
Celkem hlasovalo 5135 čtenářů.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: Musíme zastavit nelegální migraci

Boj s nelegální migrací a hrozbou terorismu je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou ze dvou priorit, na něž se chce Česko soustředit při jednáních pátečního...

Výběr článků

Načítám