Hlavní obsah

Moskva zakázala dovoz soli, vydělá na tom syn generálního prokurátora

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce poté, co syn ruského generálního prokurátora Jurije Čajky koupil jednoho ze dvou největších domácích producentů soli, přišla ze strany tamních úřadů vítaná pomoc jeho soukromého byznysu.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Zařízení na zpracování soli u města Jevpatorija na Krymu. Archivní snímek

Článek

Rusko totiž „osolilo“ západní producenty potravin, když stávající potravinové embargo rozšířilo o sůl ve všech podobách. Zákaz dovozu se týká dokonce i technické soli či mořské vody v přípravcích proti nachlazení, informoval list Vědomosti.

Čajkův potomek Arťjom, který nyní vlastní Tyrecký solný důl v Irkutské oblasti, z toho bude profitovat. Zmíněná společnost totiž podle deníku spolu s další firmou Russolo zajišťuje 95 procent domácí produkce této suroviny.

List poznamenává, že případ, kdy na zákazu dovozu vydělávají blízcí domácích špiček, kteří jsou zároveň producenty potravin, není ojedinělý. Příbuzní a přátelé gubernátorů, ministrů či prezidenta podle Vědomostí profitují i z omezení importů ryb, jablek, rajčat či okurek.

Nově vyhlášené solné embargo se vztahuje zhruba na dva tucty zemí, mimo jiné i na země EU a USA. Jediná Ukrajina z nich však má významný podíl na ruském trhu jako druhý nejvýznamnější cizí dodavatel soli po Bělorusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám