Hlavní obsah

Lucemburský ministr chce vyloučit Maďarsko z EU, prý by uprchlíky klidně střílelo

Právo, Novinky, ivi, aš
Aktualizováno

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn vyzval v úterý k vyloučení Maďarska z EU kvůli tomu, že Budapešť porušuje základní hodnoty Unie. Podle něj s uprchlíky zachází skoro hůře než se zvířaty. Maďarsko podobná vyjádření odmítlo a označilo Lucemburčana za neseriózní figuru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn.

Článek

Podle šéfa lucemburské diplomacie udělal maďarský premiér Viktor Orbán při řešení uprchlické krize řadu chyb. „Jsou tu lidé, kteří prchají před válkou, ale zachází se s nimi skoro hůř než s divokými zvířaty.“

Kritizoval i plot na maďarských hranicích, který letos Budapešť začala vylepšovat. „Plot, který Maďaři postavili, aby odradil uprchlíky, se stává delším, vyšším a nebezpečnějším. Maďarsko není daleko od toho, aby vydalo rozkaz zahájit palbu do uprchlíků. Kdokoli, kdo chce přejít přes plot, musí očekávat nejhorší,“ prohlásil.

Asselborn řekl v rozhovoru před bratislavským summitem, kde budou lídři probírat budoucnost Unie, německému listu Die Welt, že EU by neměla tolerovat „tak nepřijatelné chování“ a že jakýkoli stát, který tak porušuje základní hodnoty, „by měl být z EU dočasně vyloučen, a bude-li to nutné, tak i trvale“. Podle něj „je to jediná možnost, jak ochránit kohezi a hodnoty EU”.

Asselborn uvedl i další příklady toho, v čem Maďarsko porušuje zásady EU. Kromě zacházení s uprchlíky také to, že nedodržuje nezávislost soudů a svobodu tisku.

Podle ministra by dnes Maďarsko nemělo šanci na přijetí do EU.

Maďarsko kritiku odmítlo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v reakci řekl, že Maďaři mají právo rozhodnout, s kým chtějí žít, a o tom nerozhodují bruselští byrokraté, ani lucemburský ministr zahraničí.

„Věděli jsme, že Asselborn je neseriozní figurou. Je vidět, že žije jen několik kilometrů od Bruselu. Rád poučuje, je umíněný a frustrovaný,“ uvedl šéf maďarské diplomacie podle agentury MTI.

„Maďarsko chce vyloučit z Evropské unie, ale sebe už dávno vyloučil z řad politiků, které je možné brát vážně. Jako nihilista pracuje na zničení evropské bezpečnosti a kultury,“ dodal Szijjártó.

Maďarský ministr zdůraznil, že jeho země ve své historii vždy chránila Evropu a činí tak i nyní: „V referendu se 2. října Maďaři vysloví k ilegální migraci, k bruselským kvótám a k podobným lidem, jako je Asselborn.“

Sobotka: Řeči o vylučování jsou nesmyslné

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  výrok o vyloučení Maďarska odmítl a označil jej za nesmysl.

„Prohlubování příkopů a výkřiky o vylučování členských států považuji za nesmysl,” uvedl Sobotka a dodal, že je třeba zachovat racionální přístup a jednotu Unie.

„Nebudeme vytvářet žádné unie v Unii, ani nikoho vylučovat. Evropa musí spolupracovat a zůstat soudržná,” uzavřel český premiér v reakci na slova prezidenta Miloše Zemana s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám