Hlavní obsah

Irák pečlivě schoval tanky, tvrdí dezertér

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SULAJMÁNÍJA

Irácká armáda je přesvědčena, že odolá rozsáhlému bombardování ze strany USA, protože schovala velké množství vojenského vybavení v civilních oblastech. Prohlásil to ve čtvrtek podle britského listu The Guardian dezertér z Republikánských gard, elitních vojenských jednotek iráckého vůdce Saddáma Husajna.

Článek

26letý voják, který uprchl minulý měsíc do severního Iráku kontrolovaného Kurdy, prohlásil, že desítky iráckých tanků a obrněných vozidel byly nedávno přemístěny na "citlivá" místa. Jeho divize podle něj prováděla speciální předběžná opatření, aby zajistila své těžké zbraně, včetně sovětských tanků T-72 a T-62, aby přežily americké útoky. Po bombardování se vynoří ze svých úkrytů, aby ze zálohy přepadly americké jednotky.

Američané mají očekávat vytrvalý odpor

"Tanky a obrněné transportéry byly velmi pečlivě ukryty," řekl. "Americká armáda je nikdy nenajde. Velitelé si myslí, že při jakémkoli leteckém bombardování bude zničeno pouze pět až deset procent irácké armády." Zároveň dodal, že oproti některým zprávám američtí a britští vojáci mohou očekávat prudký a vytrvalý odpor ze strany jednotek Republikánských gard. V rámci nich prý vznikly tři nové popravčí čety - ochranná, kázeňská a bezpečnostní - které mají rozkazy zastřelit jakéhokoli vojáka, který se pokusí o útěk. On a jeho kamarádi dospěli k závěru, že mají jen malou šanci na výběr - bojovat až do své smrti.

"Shodli jsme se na tom, že pokud válka začne a my nebudeme moci utéci, budeme bojovat. Rozhodli jsme se, že je lepší být zabit Američany, než být zabit někým z popravčích jednotek," řekl dezertér.

Husajn se opevňuje v Bagdádu

Při rozhovoru si skrýval tvář za šátek a tvrdil, že nechce prozradit své jméno kvůli strachu, že by ohrozil svou ženu a dítě, kteří jsou stále v Iráku. Uvedl, že do autonomní enklávy iráckého Kurdistánu přeběhl 18. února, když dal úplatek, aby se dostal přes irácké kontrolní stanoviště v Šamšamalu.

I když panují pochyby o důvěryhodnosti dezertérova svědectví, jeho tvrzení, že jednotky Republikánských gard se stáhly nedávno do Saddámova rodiště Tikritu, potvrzují nedávné americké satelitní snímky. Takové posuny mohou naznačovat, že Saddám je smířen s tím, že ztratí sever a jih země, avšak připravuje se na útok v Bagdádu a v Tikritu. Dezertér uvedl, že si není jist tím, zda má Irák chemické zbraně, avšak poznamenal, že byli každé úterý nuceni nosit plynové masky a protichemické obleky.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák klade miny na ropná pole

Bagdád umístil výbušniny na ropných polích v oblasti Kirkúku v severním Iráku, aby v případě vojenské invaze USA nepadly do cizích rukou. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám