Hlavní obsah

Nákaza virem zika ohrožuje až dvě miliardy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až dvě miliardy lidí v Asii a v Africe mohou být zasaženy epidemií viru zika, varovali experti v lékařském časopisu Lancet. Nejvíce ohroženy jsou populace v Indii, Indonésii a v Nigérii. Boj s infekcí i přenašeči zvládá naopak dobře Kuba, uvedla agentura AP. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek kvůli viru prodloužila celosvětový stav nouze.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti, který virus přenáší.

Článek

Celosvětový stav nouze zůstává v platnosti, protože se nákaza objevila v Singapuru, Guinei-Bissau a dalších státech. Výbor nicméně nepožaduje všeobecná omezení pro cesty do zemí, odkud se zika přenáší. Právě cestování přitom mnozí experti považují za rizikový faktor, který by mohl vést k nákaze až dvou miliard lidí.

Při odhadu počtu ohrožených lidí výzkumný tým z londýnské školy hygieny a tropické medicíny a univerzit v Oxfordu a Torontu použil metody matematického modelování a data o počtu lidí cestujících letadly z Latinské Ameriky do Afriky a Asie i přítomnost komárů v různých oblastech.

Výzkumníci upozornili, že velké množství lidí žije v řadě oblastí Afriky a Asie v oblastech, kde by bylo těžké provádět prevenci, virus detekovat a zasáhnout proti jeho přenašečům. Připustili však, že počet může být nižší kvůli tomu, že v některých oblastech mají lidé na vir vytvořenou imunitu.

„U Indie, Indonésie a Nigérie se předpokládá, že by mohly být nejvíce ohroženy zavlečením viru zika, protože tam každý měsíc přilétá 5000 cestujících z oblastí postižených zikou,” řekl spoluautor studie Oliver Brady.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Dítě s mikrocefalií narozené v brazilském Recife

„Zavlečení ziky do těchto oblastí by mohlo mít vážný dopad na jejich zdravotní systém,” varoval.

Ohroženy jsou i Filipíny, Vietnam, Pákistán a Bangladéš kvůli tomu, že jejich zdroje na zdravotnictví jsou omezené.

Aktuálně se nemoc objevila již v 65 zemích, dosáhla břehů Afriky, je v Guineji Bissau a v Singapuru, kde stoupl počet nakažených na 190.

Úspěšný boj na Kubě

Půl roku poté, co kubánský prezident Raúl Castro vyhlásil válku viru, se ukázalo, že skoro vojensky vedená kampaň postřiků, karantény a monitorování funguje.

Kuba se tak zařadila mezi několik zemí na západní polokouli, které zabránily masivnímu šíření viru, jenž zřejmě způsobuje zakrnění mozku u dětí, jejichž matky se nakazily během těhotenství.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Likvidace komárů okresu Miami-Dade

Virem se na Kubě nakazili jen tři lidé, dalších třicet si nákazu přivezlo z ciziny.

Agentura AP zmiňuje, že kubánský systém zdravotní péče, která je bezplatná a je zaměřena na prevenci a pediatrii, je pod tlakem, protože tisíce specialistů emigrovalo a oslábla podpora ze spřátelených vlád, jako je venezuelská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám