Hlavní obsah

Dohoda EU s Tureckem přesměrovala běžence k nám. Pomozte, žádá Egypt

Brusel

Dohoda Evropské unie s Tureckem o navracení běženců zapříčinila větší nápor migrantů na Egypt. Podle serveru EUobserver na to v úterý před zahraničním výborem Evropského parlamentu upozornil egyptský zmocněnec Hišám Badr. EU by podle něj měla Egyptu více pomáhat, aby nápor migrantů zvládl.

Foto: Profimedia.cz

Migranti ve Středozemním moři

Článek

Na území Egypta se podle Badra nyní nachází okolo pěti miliónů uprchlíků a migrantů, z nichž půl miliónu pochází z válečné Sýrie. Egyptské úřady registrují 800 žádostí o azyl denně, poznamenal zmocněnec a dodal, že je to především důsledek dohody s Tureckem a uzavření tzv. balkánské trasy.

Egypt je po Libyi druhou nejčastější tranzitní zemí, odkud běženci vyplouvají do Evropy. Badr prohlásil, že tamní úřady za posledních pár měsíců zabránily 5000 lidí ve vyplutí. V 90 procentech případů se nejedná o občany Egypta.

Egyptský zmocněnec upozornil, že Káhira na zvládání migrační krize vydává zhruba 300 miliónů dolarů (7,2 miliardy korun) ročně, EU by jí ale měla vypomoci.

„Samozřejmě, že budeme dál dělat svoji práci a poneseme odpovědnost, aniž bychom s tím jako některé jiné země chtěli z nějakých důvodů obchodovat,“ uvedl Badr a současně dodal: „Nedostává se nám dostatek podpory.“ Pak se znovu otřel o Turecko, když zmínil, že tomu Unie přislíbila šest miliard eur na zvládání uprchlické agendy.

Reklama

Výběr článků

Načítám