Hlavní obsah

Užší vojenská spolupráce? Čínský velitel jednal v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrii navštívil čelný zástupce čínské armády. Kontradmirála Kuana Jou-feje přijal ministr obrany Fahd Džásim Frajdž i ruský generál, který v zemi dohlíží na spolupráci ruských sil se syrskou armádou. Podle čínských a ruských médií čínský kontradmirál diskutoval o výcviku syrských vojáků čínskými instruktory a posílení vojenské spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

Čínský kontradmirál Kuan Jou-fej

Článek

„Armády Číny a Sýrie tradičně pojí přátelské vztahy a čínská armáda je ochotna nadále posilovat výměnu a spolupráci se syrskou,“ prohlásil podle agentury Nová Čína čínský velitel, který se podle zprávy se syrským ministrem domluvil na blíže neupřesněné humanitární pomoci čínské armády Sýrii a rozšíření výcvikového programu syrských vojáků pod taktovkou Číňanů.

K návštěvě šéfa kanceláře čínské Ústřední armádní komise pro mezinárodní vojenskou spolupráci došlo na začátku týdne. Čínský zástupce se během ní v Damašku setkal i s velitelem ruských sil operujících v Sýrii.

Čína od počátku pět let trvajícího konfliktu v Sýrii po boku Ruska podporuje vládu prezidenta Bašára Asada. Její bojové jednotky se ale do konfliktu nezapojily. Zprávy o tom, že Peking vysílá do Sýrie tým armádních poradců, se objevily v loňském roce. Podle server Global Times Syřany učí, jak zacházet se zbraněmi dodanými z Číny. Jedná se také o pušky pro ostřelovače, granátomety a kulomety.

Čínští analytici citovaní americkou AP i čínskými a ruskými sdělovacími prostředky se shodují v tom, že Peking nemá zájem o zapojení se do války. Někteří ale přiznávají, že se jedná o důležitý první krok vedoucí k větší angažovanosti Číny v Sýrii. „Je to skutečně průlom ve strategii Číny na Blízkém východě,“ citovala ruská státní agentura RT analytika Andrewa Leunga.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám