Hlavní obsah

Rusové poslali do Íránu strategické Tu-22, v Sýrii ničily sklady munice i velitelství islamistů

– Moskva/Teherán • Aktualizováno

Ruské letectvo přesunulo několik strategických bombardérů Tupolev Tu-22M na íránskou vojenskou základnu Hamadán. Bojové letouny, které mohou nést jaderné hlavice, už bombardovaly pozice syrských povstalců bojujících proti armádě prezidenta Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské Tu-22M3 zaútočily na pozice islamistů v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Z letecké základny Hamadán budou bombardéry a letecké síly Ruska útočit na pozice povstalců v Sýrii,“ informovala v úterý televize Rossija 24.

Ministerstvo obrany následně potvrdilo, že íránskou základnu už v úterý ruské letectvo využilo.

„16. srpna bombardéry s dlouhým doletem Tu-22M3 a stíhací bombardéry Su-34 odstartovaly s plnou náloží pum z letecké základny Hamadán. Provedly sérii leteckých útoků na cíle teroristů z Islámského státu a Fronty an-Nusra (nyní přejmenované na Džabhát Fatah aš-Šám – pozn. red.) v provinciích Aleppo, Dajr az-Zaur a Idlíb,“ uvedlo ruské ministerstvo v prohlášení.

Nálety podle Moskvy zničily „pět velkých skladišť zbraní, munice a paliva“. Zasáhly také výcvikové tábory džihádistů a tři velká velitelská stanoviště. Údajně zemřelo „velké množství bojovníků“, dodalo ministerstvo.

Všechny stroje se po splnění bojového úkolu vrátily v pořádku na základnu.

Tu-22M na íránské základně Hamadán

Rossija 24 o rozmístění strategických bombardérů v Íránu informovala poté, co server Al-Masdar News získal a publikoval snímky, které přítomnost ruských strojů na základně Hamadán na západě Íránu prokazují.

Strategické letouny Tu-22M3 už nálety v Sýrii podnikaly, až doposud ale startovaly z letecké základny Mozdok v Rusku.

Starty z Íránu ušetří peníze, čas a zvýší efektivitu bombardování, protože budou Tu-22 moci nést víc munice. Zatímco z Mozdoku je to do syrské Palmýry 2150 kilometrů, z Hamadánu činí vzdálenost jen zhruba 900 kilometrů.

Rusové sice mají k dispozici základnu Latakíja přímo v Sýrii, ta je ale pro masivní Tu-22M3, které patří k největším bombardérům světa, příliš malá.

Přelety raket Kalibr

Ruská média s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany oznámila také to, že Moskva požádala Írán a Irák o povolení přeletu křídlatých raket přes jejich území. Střely typu Kalibr už Rusko použilo na syrském bojišti. Loni na podzim je odpálily raketové křižníky operující v Kaspickém moři. [celá zpráva]

V pondělí ruská armáda zahájila v oblasti východního Středomoří námořní vojenské cvičení, jehož součástí jsou i ostré střelby. Cílem manévrů je nácvik krizové situace „teroristické povahy“.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Taktické vojenské cvičení je podle ministerstva plánováno a zúčastní se ho kromě stálé skupiny plavidel operujících ve Středozemním moři i dva raketové křižníky vyzbrojené právě raketami Kalibr. Délku trvání manévrů zpráva ministerstva neuvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám