Hlavní obsah

Rusko rozmístilo na Krymu protiletadlové rakety S-400

Moskva

Moskva rozmístila na anektovaném Krymu nejmodernější systém protivzdušné obrany S-400 Triumf. Sdělilo to podle agentury Reuters ministerstvo obrany. Jde o další eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou poté, co prezident Petro Porošenko uvedl do stavu nejvyšší bojové pohotovosti jednotky v oblastech u Krymu. Rusko také pohrozilo Ukrajině přerušením diplomatických styků kvůli diverzantům, kteří se pokusili na Krym proniknout.

Foto: Profimedia.cz

Systém protivzdušné obrany S-400 Triumf

Článek

Pluk protiraketové obrany na Krymu dostal do výzbroje nové rakety S-400, napsala agentura Interfax. „Po dokončení přípravy a přemístění se přezbrojený pluk zúčastní velitelského cvičení Kavkaz-2016,” napsalo ministerstvo.

Rusko dosud na okupovaném poloostrově používalo svůj starší systém S-300.

Oznámení přišlo poté, co tento týden přesunula Ukrajina k hranicím s Krymem těžkou techniku a protitankové rakety. [celá zpráva]

Uvedla také do bojové pohotovosti jednotky v oblastech sousedících s Krymem. [celá zpráva]

Vše kvůli střetům na hranicích, které se 7. a 8. srpna podle ruských sdělení pokusily překročit dvě skupiny sabotérů.

 Rusko hrozí přerušením styků 

Rusko by mohlo přerušit diplomatické vztahy s Ukrajinou, řekl v pátek ruský premiér Dmitrij Medveděv v souvislosti s údajným pokusem ukrajinských diverzantů proniknout na Krym.

„Pokud jde o přerušení diplomatických vztahů, víte, že se v dějinách stalo všelicos. Připomenu, že po známých událostech byly u nás přerušeny diplomatické vztahy s Gruzií,” řekl agentuře Interfax Medveděv v narážce na rusko-gruzínskou válku v srpnu 2008 o separatistické provincie Jižní Osetie a Abcházie. „Nechci, aby to tak dopadlo, ale - pokud nezbude jiná možnost, jak ovlivnit situaci - prezident může takové rozhodnutí přijmout,” dodal s tím, že rozhodnout o tom musí Vladimir Putin.

„Teroristickou diverzi” na Krymu podle Medveděva schválilo ukrajinské vedení, které se tak podle něj snažilo „předvést, že vlast je v nebezpečí a že domácí problémy bude řešit až poté, co se vypořádá s jakýmisi problémy vnějšími”. To je podle něj „naprosto pochopitelný krok, avšak naprosto nemorální, zasluhující nejhlubší politování a odsouzení”.

Diverzní skupiny

Moskva ve středu uvedla, že při dvou přestřelkách „s diverzními a teroristickými silami” na poloostrově Krym byli 7. a 8. srpna zabiti ruský voják a agent tajné služby FSB. Putin týž den obvinil Kyjev, že sahá po teroru, místo aby se snažil o mírové urovnání konfliktu. Odvolal také schůzku takzvané normandské skupiny, jejímiž členy jsou Rusko, Ukrajina, Německo a Francie. Ta se měla na nejvyšší úrovni sejít počátkem září na okraj konference států skupiny G20 v Číně. [celá zpráva]

Porošenko vzápětí odmítl ruská obvinění jako nesmyslná a cynická.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu do Ruské federace drtivá většina států neuznala.

Navzdory anexi Krymu a následnému konfliktu s proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny, který si dosud vyžádal více než 9500 mrtvých, k přerušení diplomatických vztahů mezi oběma státy dosud nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám