Hlavní obsah

Fregata USA zachránila v Zálivu osm iráckých rybářů

PERSKÝ ZÁLIV

Osm iráckých rybářů, jejichž loď se ve čtvrtek večer potopila ve vodách Perského zálivu, zachránila fregata amerického námořnictva. K záchranné akci došlo doslova za pět minut dvanáct, dva iráčtí rybáři byli vytaženi přímo z bouřlivých vln. Oznámil to v pátek poručík Mike Brown, vojenský mluvčí na palubě letadlové lodi USA Kitty Hawk.

Článek

Nouzový signál vyslal kapitán irácké lodi Muhammad ve čtvrtek odpoledne, kdy se loď nacházela v mezinárodních vodách Perského zálivu. Fregata Gary jej zachytila a poskytla postiženým pomoc. Jak podle scénáře z Hollywoodu ve chvíli, kdy všichni rybáři bezpečně stanuli na palubě fregaty, se jejich loď potopila, prohlásil kapitán z Kitty Hawk Michael Mahon. Dva z rybářů byli vytaženi už přímo z mořských vod, upřesnil.

Rybáře zachránil motorový člun

Gary, která se nacházela asi 20 km od irácké bárky, původně vyslala pro Iráčany vrtulník. Ten však na příliš malém plavidle nemohl přistát. Na pomoc byl tedy vyslán motorový člun se čtyřčlennou posádkou, který musel překonat vzduté vlny a poryvy větru dosahujícího rychlosti až 40 km/hod.

Rybáři chtějí domů do Iráku

Iráčtí rybáři se chovali dobře a jejich kapitán požádal, aby byli dopraveni do Iráku. Podle Browna jejich repatriace potrvá několik dní.

Na palubách lodí amerického námořnictva, které křižují Perský záliv v rámci příprav na ozbrojenou invazi do Iráku, je asi 48 000 námořníků a příslušníků námořní pěchoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám