Hlavní obsah

Sestřelené letadlo odpuštěno. Erdogan a Putin se v Petrohradě usmířili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Rusko je připraveno obnovit spolupráci s Tureckem, a to jak v ekonomické sféře, tak i v dalších oblastech. Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom v úterý v Petrohradě osobně ujistil jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Jedná se o vůbec první setkání obou státníků od listopadového sestřelení ruského letadla Tureckem, které zásadně narušilo vztahy obou zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se sešel s ErdoganemVideo: Reuters

 
Článek

Erdogan v reakci na výzvu ke spolupráci Putinovi poděkoval za podporu, kterou mu vyslovil po nedávném pokusu o vojenský převrat. „Váš telefonát bezprostředně po pokusu o puč byl velmi vítán,“ prohlásil turecký prezident.

Zatímco vztahy Ankary s Evropskou unií po přijetí kontroverzního protiteroristického zákona a čistkách po pokusu o převrat ochladly, vztahy s Ruskem se naopak stabilizují a zlepšují.

„Jsem přesvědčen, že spolupráce s Ruskem významně přispěje k řešení mnoha problémů v regionu,“ řekl Erdogan. Podle ČTK tím zjevně narážel na konflikt v Sýrii, kde Ankara podporuje povstalce proti režimu Bašára Asada, ruského spojence v Damašku.

Než Erdogan odcestoval, označil Putina za svého přítele a dodal, že je ve vztahu s Ruskem třeba obrátit list a začít psát novou stranu. Ve stejném duchu se vyjádřil i ruský prezident. Vztahy obou zemí je podle něj potřeba vrátit k předkrizovým poměrům, tedy před listopadové sestřelení ruského stroje Tureckem. Nynější jednání bude mít podle Putina na budoucí rusko-turecké vztahy „významný dopad“.

Tvrdé sankce

Moskva odpověděla na listopadové sestřelení svého letadla u syrsko-tureckých hranic loni v listopadu uvalením sankcí na Turecko. Za pět měsíců letošního roku se podle ruských statistik vzájemný obchod propadl o 43 procent. Ruská odveta citelně zasáhla turecký turistický průmysl: v červenci na turecké pláže dorazilo o 97 procent méně Rusů než před rokem, v červnu o 93 procent méně.

Bleskové usmíření

Erdoganova omluva za incident ale zahájila bleskové usmiřování včetně odvolání ruských sankcí. Putin zase podpořil Erdogana v půli července při pokusu o převrat v Turecku s 240 oběťmi na životech.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan

„Chci ještě jednou vyjádřit naše principiální stanovisko: vždy jsme kategoricky vystupovali proti jakýmkoli pokusům o neústavní kroky,” prohlásil v úterý Putin a dodal, že pod Erdoganovým vedením si turecký lid poradí a zase bude nastolen ústavní řád a pořádek.

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdoganova petrohradská mise má podle pozorovatelů odstranit poslední zbytky nedůvěry mezi oběma vůdci. V předvečer schůzky Erdogan ujistil o ochotě podniknout kroky k realizaci nového rusko-tureckého plynovodu Turkish Stream, kterým by mělo přes Černé moře podle dřívějších plánů zpočátku putovat asi 31,5 miliardy metrů krychlových ruského plynu ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám