Hlavní obsah

Ukrajina poslala ke Krymu těžké zbraně

– Kyjev • Aktualizováno

Protitankové rakety a těžké zbraně včetně obrněné techniky rozmístila ukrajinská armáda v Chersonské oblasti sousedící s Krymem, uvedl ukrajinský server zn.ua. Přesuny potvrdil v pondělí mluvčí ukrajinského generálního štábu Volodyslav Selezňov. Důvodem jsou vzrůstající ruské vojenské aktivity na anektovaném Krymu, kam Rusové přesunuli další vrtulníky.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Přesouvající se ukrajinští vojáci

Článek

Na přesuny nejprve upozornili obyvatelé ukrajinského henyčevského rajonu. Selezňov řekl, že tyto kroky byly podniknuty, aby mohla ukrajinská armáda efektivně reagovat na hrozby a případnou agresi ruských sil. Ruské jednotky na Krymu podle ukrajinských zdrojů posilují.

Ukrajinská pohraniční stráž zaznamenala přesun devíti ruských transportních vrtulníků a dvou bezpilotních letadel na okupovaný Krym.

Podle krymským aktivistů Rusko na poloostrov přepravilo přes Kerčský průliv větší množství vojenské techniky.

Napětí také zvyšuje aktuální cvičení v Novorossijsku na Kubáni, který je nedaleko Kerčské úžiny. Zahájeno bylo v pondělí a potrvá do 13. srpna. Účastní se ho vojáci z 15 zemí včetně Běloruska. Nacvičují se i obojživelné operace.

Posilování ukrajinských sil následovalo po vyostření situace na hranicích, kdy Rusové v neděli bez udání důvodů na několik hodin uzavřeli přechod Čongar.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Viceprezident Kongresu krymských Tatarů Lenur Isljamov upozornil, že na hranici byla slyšet i palba automatických zbraní. Podle něj byla zřejmě vedena z obou stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám