Hlavní obsah

Řecko žádá EU o plán B pro případ, že Turci vypoví dohodu o výměně migrantů

Atény

Řecká vláda žádá od Evropské unie alternativní plán po pohrůžce Ankary, že odstoupí od migrační dohody. Turecko pohrozilo, že dohodu vypoví, pokud Brusel do října nezruší vízovou povinnost pro jeho občany. O řecké žádosti o záložní plán informoval německý list Bild s odkazem na ministra pro migraci Jannise Muzalase.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jsme velmi znepokojeni. V každém případě potřebujeme nějaký plán B," zdůraznil Muzalas.

Vypovězením dohody o migrantech, kterou Brusel a Ankara uzavřely 18. března, pohrozil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru, který o víkendu poskytl německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). [celá zpráva]

Řekl, že dohoda funguje, protože Turecko zavedlo „velmi závažná opatření", včetně boje proti pašování lidí. „Ale to vše záleží na zrušení vízové povinnosti pro naše občany, které je také zahrnuto do této dohody," dodal.

Pokud podle něj nebude pro Turky uvolněn vízový režim do října, „budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března", řekl Çavuşoglu.

Turecko se v rámci dohody s Evropskou unií zavázalo, že všichni migranti, kteří připlují na řecké ostrovy z Turecka a nebudou mít nárok na získání azylu, budou přijati zpět. Brusel se naopak zavázal, že za každého syrského uprchlíka vráceného do Turecka z řeckých ostrovů bude jiný Syřan s právem na azyl přemístěn z Turecka do EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám