Hlavní obsah

Musíte říct dost, Trump je žalostně nepřipravený, vzkázal Obama republikánům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident USA Barack Obama se v úterý ostře pustil do republikánského uchazeče o Bílý dům. Prohlásil, že Donald Trump je žalostně nekvalifikovaný pro prezidentskou funkci. V úterý zároveň první z republikánských zákonodárců oznámil, že v listopadových volbách bude hlasovat pro kandidátku demokratů.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Musí přijít chvíle, kdy prostě řeknete dost,“ vzkázal Obama republikánům v reakci na Trumpovu nedávnou urážku matky amerického muslimského vojáka padlého v Iráku.

„Kandidát republikánů je nezpůsobilý pro funkci prezidenta a stále to dokazuje,“ uvedl v nebývale ostrém prohlášení na tiskové konferenci.

„Zmínka, ve které zaútočil na rodinu zlaté hvězdy (tak se označují pozůstalí rodiče po padlých vojácích), která přinesla takové mimořádné oběti... znamená, že je žalostně nepřipravený vykonávat tuto práci,“ dodal Obama.

Trump již mnohokrát vzbudil odmítavé reakce u svých spolustraníků drsnými komentáři na adresu imigrantů, muslimů či žen. Jeho víkendové prohlášení ale vyvolalo mezi republikány nebývale silnou vlnu hněvu. Odsoudila jej řada jeho bývalých soků z primárek, šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan i vlivný senátor John McCain.

Republikánský poslanec pro Clintonovou

V úterý se k jeho ostrým kritikům přidal i člen Sněmovny reprezentantů Richard Hanna. Stal se prvním republikánským zákonodárcem, který veřejně oznámil, že bude na podzim hlasovat pro kandidátku demokratů Hillary Clintonovou.

„Podle mě nestačí prostě odsoudit jeho výroky. On není způsobilý, aby sloužil zájmům naší strany, a nedokáže vést tuto zemi,“ uvedl newyorský kongresman na zpravodajském webu Syracuse.com.

Hannova aktivní podpora Clintonové může podle amerických médií usnadnit podobný krok dalším Trumpovým odpůrcům, kteří se dosud zdráhali veřejně deklarovat podporu člence konkurenční strany.

V úterý se od Trumpových slov distancoval i blízký spojenec senátora Johna McCaina, guvernér New Jersey Chris Christie. „Jsem otec a nedovedu si vůbec představit bolest ze ztráty dítěte za jakýchkoli okolností,“ řekl tento Trumpův spolupracovník z kampaně na adresu matky zesnulého vojáka.

Trumpův protiútok

Trumpova na Obamova slova reagoval ostrou kritikou demokratické kandidátky. „Hillary Clintonová dokázala, že je nezpůsobilá zastávat jakýkoli vládní úřad,” uvedl na adresu bývalé ministryně zahraničí a senátorky.

Clintonová má v průzkumech před Trumpem mírný náskok, magnát by však podle analytiků ve volbách mohl zvítězit, pokud by získal převahu ve státech, kde jsou sympatie voličů dosud vyrovnané.

Bývalá první dáma se kvůli nespokojenosti části republikánů s Trumpem snaží lovit i umírněné republikánské voliče. Na demokratický sjezd si proto pozvala několik republikánských či nezávislých pravicových mluvčích včetně bývalého starosty New Yorku Michaela Bloomberga.

Reklama

Výběr článků

Načítám