Hlavní obsah

Turky vytočilo, že Erdogan nemohl přes telemost promluvit k turecké demonstraci v Německu

Ankara

Turecké ministerstvo zahraničních věcí si v pondělí předvolalo německého chargé d´affaires, protože na demonstraci Turků v Kolíně nad Rýnem se nesměla vysílat telekonference tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Turecká demonstrace v Kolíně nad Rýnem

Článek

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin to označil už v sobotu za nepřijatelné a porušující svobodu projevu. „Je nepřijatelné, aby úřady zkoušely zastavit projev demokracie s poukazem na riziko násilností. Bezpečnostní opatření by měla být přijata kvůli zastavení podporovatelů terorismu, nikoli těch, kteří se projevují demokraticky,“ citovala Kalina agentura Bloomberg.

V neděli se v Kolíně nad Rýnem konala velká demonstrace místních Turků na podporu tureckého prezidenta, který čelil 15. července neúspěšnému pokusu o puč. Erdogan chtěl demonstranty pozdravit přes telemost a přečíst své poselství, ale německý Ústavní soud to zakázal.

Demonstrace se v sobotu zúčastnilo na 40 tisíc lidí. [celá zpráva]

Poselství Erdogana se nakonec jen přečetlo. „Turecko je dnes silnější, než kdy bylo před 15. červencem (den zmařeného pokusu o státní převrat),” zdůraznil podle agentury DPA prezident v poselství. Poděkoval tureckým občanům, kteří vyšli do ulic v Německu, aby ho podpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám