Hlavní obsah

Konec s vítáním. Musíme se začít loučit. V Německu sílí obavy z uprchlíků

Statisíce běženců, kteří dorazili v posledním roce a půl do Německa, a jejich integrace je podle 83 procent Němců největším problémem země. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK, jehož výsledky v úterý zveřejnil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Průzkum se uskutečnil před posledními útoky, které se odehrály o víkendu v Reutlingenu a Ansbachu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migrant si pořizuje selfie s německou kancléřkou Angelou Merkelovou před centrem pro uprchlíky v Berlíně. Snímek z 10. září 2015

Článek

Počet Němců, kteří si kvůli situaci s masovým přílivem běženců dělají starosti, se za poslední rok více než zdvojnásobil. V polovině loňského roku se takto v průzkumu GfK vyjádřilo jen 35 procent dotázaných.

V této souvislosti Armin Schuster, expert CDU na bezpečnost, apeloval na vládní kolegy, aby Německo změnilo azylovou politiku. „Místo srdečně vítejte se musíme loučit,“ řekl Schuster deníkům Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten. Narážel tím na kancléřku Angelu Merkelovou, která je zastánkyní přijímání migrantů.

Schuster v rozhovoru pro deníky kritizoval práci Spolkového úřadu pro migraci –především v prověřování běženců a také nedostatky v deportacích. Podle jeho slov mělo být vráceno více než 200 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl, ti se ale stále nacházejí v Německu. "A tím si vyrábíme další problémy,“ varoval.

Analýza společnosti GfK přitom ukázala, že každý sedmý Němec, který si dělá starosti s migrační vlnou, by problém řešil pozitivní integrací. „A každý pátý nebyl proti pokračování integrace,“ řekl autor průzkumu Raimund Wildner.

Reklama

Výběr článků

Načítám