Hlavní obsah

Rukojmí v Jerevanu jsou na svobodě

– Jerevan • Aktualizováno

Ozbrojenci, kteří se minulý týden zmocnili policejní stanice v Jerevanu, v sobotu propustili na svobodu čtyři zbývající rukojmí, včetně zajatých policejních velitelů. Novinářům to oznámil policejní vyjednávač a zakrátko osvobození rukojmích potvrdily také místní úřady. I nadále ale odmítají složit zbraně a žádají osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana a demisi prezidenta Serže Sargsjana.

Foto: Reuters

Policie uzavřela okolí přepadené policejní stanice v Jerevanu

Článek

"Všichni (rukojmí) byli osvobozeni," řekl mluvčí bezpečnostní rady agentuře Interfax, podle níž propuštění rukojmích následovalo po slibu úřadů, že skupině ozbrojenců umožní předstoupit před média. Mezi propuštěnými rukojmími je druhý nejvýše postavený muž arménského policejního sboru Vardan Jegiazarjan a zástupce náčelníka jerevanské policie Valerij Osipjan.

K novinářům, jimž bylo dovoleno vstoupit na vnitřní dvůr policejní stanice, promluvil jeden z útočníků Varužan Avetisjan. Po jeho boku stálo několik mužů vyzbrojených kalašnikovy.

"Nemáme v úmyslu složit zbraně. Toto je centrum svobodné Arménie a my chceme, aby se tato atmosféra rozšířila na na celou zemi," citovala agentura Reuters z prohlášení aktivisty Sefiljanovy opoziční skupiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Speciální jednotka v Jerevanu zahájila operaci na osvobození rukojmíchVideo: Reuters

Avetisjan v prohlášení, které zveřejnilo několik internetových webů a televize, kritizoval rozšířenou korupci v zemi a dominanci vládnoucí Republikánské strany Arménie (HHK). Za hlavní požadavek svého hnutí a ozbrojenců držících policejní stanici označil rezignaci prezidenta, následné parlamentní volby a přijetí nové ústavy.

"Budujeme nový stát... Státní instituce tu nefungují. Není možné pokračovat touto cestou," řekl Avetisjan.

Jeho prohlášení na internetu bylo doplněno záběry na starého muže v kolečkovém křesle, který dorazil před policejní stanici a vyzval svého syna - jednoho z ozbrojenců -, aby opustil skupinu a vrátil se domů starat se o něj. Jeho syn ale otcovu výzvu odmítl.

"Hluboce miluji svého otce, ale miluji také svou vlast. Žádám Sefiljanovo propuštění a Sargsjanovu rezignaci," prohlásil.

Policejní stanici v Jerevanu obsadila skupina ozbrojených útočníků spojená s radikální opozicí. Při útoku jednoho policistu zabili a čtyři zranili. Skupina žádala osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana, demisi prezidenta Serže Sargsjana a vytvoření nové vlády. [celá zpráva]

Sefiljan, k němuž se útočníci hlásí, stojí v čele opoziční skupiny, která podle analytiků nemá v zemi příliš velkou podporu. Bývalý vojenský velitel byl v červnu zadržen za nezákonné držení zbraní a podněcování nestability. Loni byl krátce zadržen kvůli pokusu o státní převrat, ale byl osvobozen. V roce 2006 byl zatčen a uvězněn na 18 měsíců kvůli výzvám k násilnému svržení vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám