Hlavní obsah

Nových migrantů v Itálii o čtvrtinu přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Do Itálie dorazilo v červnu 22 500 migrantů, což je o čtvrtinu více než v květnu. V úterý to uvedla evropská pohraniční agentura Frontex. Celkový počet migrantů za letošek činí 69 500. To je téměř stejně jako za stejné období loni.

Foto: Antonio Parrinello/File Photo, Reuters

Migranti na Sicílii

Článek

„Migrační tlaky v centrálním Středomoří zůstaly v červnu vysoké,“ uvedl Frontex. Podle agentury bylo 17 procent zjištěných příchozích občany Nigérie, následovali Eritrejci a Súdánci.

V meziročním srovnání je naopak situace výrazně lepší ve východní části Středozemního moře, kde byly počty příchozích především do Řecka v červnu o 95 procent nižší než ve stejném měsíci loni. Nyní Frontex zaznamenal 1450 osob, číslo je také výrazně nižší než v předcházejících měsících.

Podle agentury je tento vývoj důsledkem jarní dohody mezi EU a Tureckem a také přísné pohraniční politiky, kterou na balkánskou migrační trasu reagovala Makedonie.

Na migraci z Afriky EU reaguje v centrálním Středomoří námořní operací Sophia, ke které by se měla přidat také plavidla NATO. Evropská unie se zároveň chystá posunout migrační problematiku do centra svých vztahů s klíčovými africkými zeměmi tak, aby tyto státy například daleko více spolupracovaly při zpětném přebírání svých občanů, kteří v Unii právo na azyl nemají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám