Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k odpovědnosti za útok v Nice

Aktualizováno

Radikální organizace Islámský stát se v sobotu přihlásila k odpovědnosti za útok ve francouzském přístavním městě Nice, při němž řidič nákladního auta zabil na promenádě ve čtvrtek večer během oslav státního svátku nejméně 84 lidí a přes 200 zranil. Uvedla to agentura Amak napojená na islamisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběr vražedné jízdy nákladního vozu po promenádě v Nice

 
Článek

Pachatelem útoku byl jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel původem z Tuniska, který žil legálně v Nice. Organizace Islámský stát tvrdí, že byl jejím bojovníkem.  "Autor operace... provedené v Nice ve Francii, byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníci zemí koalice, která bojuje proti IS," cituje Amak svůj zdroj.

Francouzští vyšetřovatelé ale zatím nemají žádný jasný důkaz, že byl Bouhlel napojený na teroristickou organizaci. Navíc v prohlášení chybí jméno útočníka. Formulace podle agentury AP vzbuzuje dojem, že atentátník možná jednal na vlastní pěst. Podle prohlášení "vyslyšel výzvu" k útokům.

Foto: Tarubi Wahid Mosta, Reuters

Zranění a těla obětí na promenádě Angličanů v Nice

V hledáčku zpravodajských služeb nebyl, jeho trestní rejstřík zahrnoval pouze drobnou kriminalitu. Jeho manželka u výslechu uvedla, že se u něj neprojevily žádné známky náboženské radikalizace.

Informace o možném napojení Bouhlela na teroristy překvapila i jeho bratra, který žije v Tunisku. Podle tuniského rádia Al Jawhara FM vypověděl, že jeho bratr nebyl praktikujícím muslimem, nemodlil se a dokonce ani nedržel ramadán. Své rodině v Tunisku posílal peníze.

 [celá zpráva]

Pařížský prokurátor nicméně v pátek upozornil, že způsob provedení útoku odpovídal instrukcím, které bojovníkům opakovaně dávali představitelé džihádistů.

Francouzská policie také zadržela čtyři muže z okruhu Bouhlela a umístila je do vazby, uvedla agentura AFP. Jeden byl zatčen v pátek, další tři dnes ráno. Ve vazbě stále zůstává Bouhlelova bývalá manželka, která byla zadržena také v pátek. Úřad pařížského prokurátora dnes dopoledne potvrdil, že v souvislosti s masakrem drží policie v cele pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám