Hlavní obsah

Británie bude mít už ve středu novou premiérku, Cameron narychlo rezignuje

Londýn
Aktualizováno

Dění na britské politické scéně nabralo rychlý spád. Premiér David Cameron v pondělí odpoledne oznámil, že rezignuje už ve středu odpoledne, a uvolní tak prostor své nástupkyni Therese Mayové. Původně se předpokládalo, že Cameronův nástupce se bude řešit až na podzim.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

„Má moji plnou podporu. Je silná, kompetentní a je více než schopná vést,“ řekl Cameron na adresu své nástupkyně.

Posledního jednání kabinetu se odstupující britský premiér zúčastní v úterý. Ve středu odpoledne pak v Buckinghamském paláci předá královně Alžbětě II. svou rezignaci.

Theresa Mayová se tedy stane premiérkou už ve středu večer, napsala BBC. Po Margaret Thatcherové bude teprve druhou ženou, která kdy usedla v křesle britského premiéra.

Postavení Mayové ještě musí potvrdit vedení strany, to je však považováno za formalitu. Za ministryni vnitra se už postavili například ministr spravedlnosti Michael Gove nebo lídr kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson, kteří byli ještě před nedávnem považování za možné budoucí kandidáty na premiérský post.

Vedení britských konzervativců navíc v pondělí oficiálně označilo Theresu Mayovou za novou šéfku strany. Ta prohlásila, že je tímto rozhodnutím poctěna.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Odstupující britský premiér David Cameron hovoří k novinářům.

Nečekaně rychlý spád

Výběr nové britské premiérky nabral v pondělí nečekaný spád poté, co druhá uchazečka a současná náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová překvapivě svou kandidaturu stáhla. [celá zpráva]

Vysvětlila, že mezi konzervativci necítí dostatečnou podporu a současné ministryni vnitra Therese Mayové vyjádřila podporu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Andrea Leadsomová

Theresa Mayová se v pondělí nechala slyšet, že výsledky referenda o odchodu Británie jsou jednoznačné a že Londýn nebude hledat způsob, jak v unii zůstat nebo se k ní znovu připojit.

Před referendem zastávala názor, že Spojené království by mělo zůstat součástí Evropské unie, do kampaně se ale na rozdíl od Camerona nezapojila. Před plebiscitem o ní média informovala jako o euroskeptické političce.

Související témata

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Britský premiér David Cameron

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Mítink labouristů

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron se raduje ze svého znovuzvolení do parlamentu

Záměr složit funkci ministerského předsedy oznámil David Cameron 24. června poté, co byly známy výsledky referenda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Cameron bojoval za setrvání Británie v EU, a když hlasy zastánců brexitu převážily, rozhodl se skončit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Cameron referenda o vystoupení z EU nelituje

Lituji výsledku britského referenda o vystoupení z Evropské unie, ale nelituji, že jsem ho uspořádal, prohlásil v úterý večer premiér David Cameron po večeři...

Výběr článků

Načítám