Hlavní obsah

Krejčíř nechal doma tresty a exekuce. Právníky platí rodina

Právo, Jakub Bartosz

Známý český uprchlík Radovan Krejčíř (47) musí už několik let živit advokáty kvůli trestním stíháním v Česku a v Jihoafrické republice (JAR), přičemž policejní a soudní kolotoč sleduje už bezmála tři roky zavřený v africké vazební cele.

Foto: Profimedia.cz

Radovan Krejčíř u soudu v roce 2013

Článek

Není zcela zřejmé, z čeho obhajobu platí, zřejmě to budou peníze z jeho byznysu v JAR, protože v Česku po něm zůstaly jen dvě vily v pražských Černošicích, které jsou navíc v exekuci. O větší dům usilovala jeho manželka Kateřina (42), která tvrdí, že ho koupila pro sebe a nepatří do společného vlastnictví.

Zpeněžit nemůže ani majetek v JAR, protože ho zabavila tamější daňová správa kvůli údajným nedoplatkům.

Podle expolicisty Hynka Vlase, který na Krejčířovi v několika kauzách v Česku pracoval, nelze u kontroverzního podnikatele přezdívaného Padrino hledat žádné miliardy. Krejčíř je prý typ zločince, který hned všechno utratí.

„Peníze už dávno nemá, a když je měl, tak je dokázal fantasticky utratit. Rychle vydělat, utratit, spotřeba jak tryskáč. Velký kolotoč, takový průtokový ohřívač na peníze,“ komentoval Vlas.

Peníze podle něj padly na osobní spotřebu a zábavu. „Nebyl to dlouhodobý strategický investor, myslím, že ani v JAR to tak nebylo,“ dodal expolicista.

Peníze z afrického byznysu

Krejčíř nejspíš bouchá hlavou o zeď v cele při pomyšlení, že nemyslel na zadní vrátka. Například zahraniční média loni spekulovala o jeho mizerné finanční situaci a vycházela z toho, že vypověděl plnou moc své dlouholeté právničce Annelene van den Heeverové. Důvodem byly údajně právě mizející, ale dál už nepřicházející bankovky.

Krejčíře opustil další advokát
Jihoafrický soud ve čtvrtek odročil řízení s Radovanem Krejčířem ohledně české žádosti o jeho vydání. Další jednání se má uskutečnit 21. července. Nové průtahy způsobilo rozhodnutí Krejčířova advokáta, že svého klienta již dál nebude zastupovat, protože nedostal za své služby zaplaceno. Krejčíř se brání, že nemůže nakládat se svým majetkem, neboť ho jihoafrické úřady zablokovaly. Požaduje proto kurátora, který by z majetku zajistil pokrytí všech jeho soudních výloh.

Rodina Krejčířů pocházející z Českého Těšína dění nekomentuje, například advokátka Kateřiny Krejčířové Lenka Balková nedávno uvedla, že nemá od klientky svolení cokoli sdělovat. Balková ji zastupovala před Krajským soudem v Praze, který pravomocně zamítl vyloučení hlavní černošické vily z exekuce.

Dražbou se má vyřídit pohledávka firmy Frymis z Frýdku Místku, která uplatnila škodu za téměř 50 miliónů korun v kauze Krejčířova podvodu s akciemi Teplárny Otrokovice.

Stavbu odborníci dříve odhadli na více než 400 miliónů korun. Krejčíř ji proslavil luxusním vybavením, ale hlavně útěkem v létě 2005, kdy policistům šikovně zmizel, když ho přišli zatknout a provést domovní prohlídku. Pak zamířil na Seychely.

Ačkoli Krejčíř, který prý vydělal po revoluci velké peníze v kupónové privatizaci, působil v řadě firem, v současnosti je podle obchodního rejstříku společníkem už jen ve třech.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že manželka ani syn Denis (23) nejsou v žádné společnosti aktivní, jen matka Naděžda (68) má firmu na pronájem nemovitostí Lazariana a šéfuje Těšínské tiskárně.

Jednoznačně se zapojil do nelegálního, ale lukrativního byznysu
Karel Randák, bývalý šéf rozvědky

Podnik dříve vlastnil Krejčířův otec Lambert, kterého někdo v roce 2002 unesl, což podle policie nepřežil. Jeho osud se ale nepodařilo objasnit. Ani pohled do katastru nemovitostí neskýtá žádný velký seznam pozemků a budov.

Jestli Krejčíř na nějaké peníze dosáhne, jsou to podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka bankovky, které vydělal až v Africe od dubna 2007, když tam dorazil s falešnou identitou ze Seychel.

„Jednoznačně se zapojil do nelegálního, ale lukrativního byznysu. Během pobytu si vybudoval pozici, což svědčí o mimořádné zločinecké schopnosti,“ dodal Randák.

Jenže právě pochybné podnikání přivedlo Krejčíře na černém kontinentu za mříže. Policie ho viní z vražd, únosů a obchodů s drogami, soud mu zatím nepravomocně vyměřil 35 let vězení.

Rodina v Polsku?

ČR usiluje o jeho vydání, soud ho nedávno poslal na 15 let do vězení za řadu deliktů, mj. více než půlmiliardový daňový únik, pokus o tunel ve státním podniku Čepro a přípravu vraždy celníka.

„Peníze si v JAR dokázal vydělat. Domnívám se, že ze Seychel odešel kvůli tomu, že se jednak nudil, není to tam na dlouhodobé živobytí, na které byl zvyklý, ale hlavně mu docházely prostředky. V tomto ohledu se JAR asi jevila jako dobré řešení,“ řekl Randák.

Exšéf rozvědky připomněl, že jeho úřad zabývající se informacemi ze zahraničí Krejčíře neřešil, dokud byl v Česku.

Podle Randáka se možná Krejčíř pokoušel později přes svou matku a známé ještě nějaké peníze ze svých aktivit vytáhnout. „Nakolik se mu to podařilo, nevím,“ dodal Randák.

Podle afrických médií rodina Krejčířovi zřejmě na dálku pomáhá, což přivodilo vyšetřovatelům další starosti: podezírali ho kvůli tomu z plánování útěku z vězení.

Například loni v listopadu přinesl server SABC zprávu o zadržení ženy, která vybírala v bankách vysoké částky údajně zasílané Naděždou Krejčířovou.

Další úkoly prý měla dostat od přítelkyně Denise Krejčíře Marlene Nezarové.

Afričtí kriminalisté naposledy odhadovali, že Nezarová žije i s Krejčířovými v Polsku.

Reklama

Související články

O Krejčířovu vilu jsou dva zájemci

Dva zájemci o jeden z domů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v pražských Černošicích, který exekutor poslal do dražby, si již prohlédli stavbu a za...

Výběr článků

Načítám