Hlavní obsah

Prosadili brexit, ale teď nevědí co dál, píší britská média

Londýn

Stoupenci brexitu sice vyhráli referendum, ale zatím se zdá, že dochází na slova jejich kritiků a že nevědí, co dál. Žádný z vítězů ještě nepředložil plán pro další kroky, konstatuje The Economist a připomíná především mocenské ambice zastánců brexitu. Jedním z důvodů může být, že se protiunijní tábor skládal z různorodých sil, které mají různé názory na klíčové otázky. Například na migraci.

Foto: Mary Turner, Reuters

Někdejší londýnský starosta a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit Boris Johnson

Článek

V prvních dnech po referendu prakticky nevystoupili hlavní představitelé kampaně Leave (Odejít), tedy bývalý londýnský starosta Boris Johnson a Michael Gove, a uvolnili pole hlasitým, ale bezobsažným prohlášením šéfa Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage, píší na ostrovech.

Johnson, který byl nejcharizmatičtějším obhájcem odchodu, se před novináři nad ránem v pátek, kdy bylo jasné, že jeho tábor zvítězil, ve svém domě prakticky schovával.

Během dopoledne sice vystoupil, ale byl pobledlý, podle místních médií netypicky zaražený a neodpověděl na otázky, i když šlo o tiskovou konferenci.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Šéf euroskeptické partaje UKIP Nigel Farage

Komentátorka The Guardianu připomněla, že řada lidí ve Westminsteru si myslí, že Johnson vnitřně nebyl pro odchod z EU. "A že si jen představoval, že nakonec se zaťatými zuby zůstaneme, že i on neodhadl bublající nespokojenost ve společnosti a je stejně jako všichni ostatní šokován obrovitostí toho, co se děje," napsala.

Šlo jen o čistý kalkul?

Financial Times připomněly, že někteří poslanci Johnsona podezírají, že se přidal k brexitové kampani, aby na svou stranu dostal na 150 tisíc aktivistů Konzervativní strany, kteří budou rozhodovat o tom, kdo bude příštím premiérem.

Cílem Borise Johnsona bylo stát se premiérem, míní politolog z Londýnské ekonomické školy (LSE) Simon Hix. "Je to velmi cynický politik. Udělal kalkulaci, že jeho nejlepší šancí, jak se stát premiérem a porazit ministra financí George Osbornea, je připojit se ke kampani za brexit," řekl.

Foto: Reuters

George Osborne

V posledních dnech před kampaní odpůrci brexitu jeho obhájcům vyčítali, že nemají plán, jak postupovat dál v případě vítězství. Nedočkali se konkrétních odpovědí, jak by postupovali při vyjednávání s EU či jak by řešili ekonomické důsledky brexitu.

Tyto obavy potvrdil v neděli šéfredaktor politického vysílání televize Sky News Faisal Islam, když popisoval rozhovor s nejmenovaným konzervativním poslancem a stoupencem brexitu.

"Ptal jsem se ho 'Kde je plán? Můžete nám teď ukázat plán pro brexit?' Odpověděl mi: 'Není žádný plán. Kampaň Leave nemá plán. V čísle deset (adresa premiérského úřadu 10 Downing St. – pozn. red.) měli mít plán'," líčil šéfredaktor konverzaci.

Po jeho líčení zavládlo ve studiu ticho. "Po pravdě nevím, co bych na to řekla," přerušila je nakonec moderátorka.

Koalice napříč spektrem

Kampaň Leave je zvláštní koalicí nacionalistů a libertariánů napříč stranami, oba proudy jsou mezi konzervativci i v UKIP, uvedl Hix. Zatímco libertariáni jsou pro decentralizaci moci, chtějí odejít z EU, ale mít stále otevřené hranice a volný obchod, nacionalisté tvrdí: Vystoupíme z EU, zavřeme hranice, zastavíme imigraci a budeme mít práci pro Brity, řekl Hix. "Neshodují se, pokud jde o imigraci, a to je klíčový problém," dodal.

Zdá se, že Johnson a Gove nemají nejmenší představu, co udělat dál, napsal The Economist. Cituje tweet Johnsonovy sestry Rachel, podle níž "všichni pořád říkají ,jsme tam, kde jsme', ale zdá se, že nikdo nemá vůbec žádnou představu, kde to je".

Také The Economist si myslí, že se stoupenci Leave neshodují v tom, jak by brexit měl vypadat, a nemyslí si, že je jejich odpovědností, aby ukázali cestu. Ale premiér David Cameron zřejmě připravil pro tuto eventualitu jen málo plánů.

Premiérův úřad se zdá být ochromen sílícím chaosem a nechce se mu formulovat odpovědi na otázky stoupenců brexitu. Jak Cameron podle tisku řekl svým spolupracovníkům, když v pátek vysvětloval svou rezignaci: "Proč bych to měl od...at a dělat všechnu těžkou práci?"

Foto: Peter Byrne, ČTK/AP

Britský premiér v demisi David Cameron

Další nejistotou je Dolní sněmovna, kde jsou ve velké většině stoupenci členství v EU. Parlament přitom musí přijmout k brexitu příslušnou legislativu, protože referendum bylo jen poradní a právně nezávazné.

"Neexistuje způsob, jak tyto poslance přesvědčíte, aby řekli, že černá je bílá, pokud nebudou vědět, jaká je dohoda o odchodu, a pokud tuto dohodu nepodpoří volby nebo další referendum," řekl bývalý konzervativní ministr Michael Heseltine.

Británie bude možná muset vyjednávat s dosluhujícím premiérem bez jasné představy, jak by brexit měl vypadat, nebo bez mandátu k jednání, poznamenal dále The Economist. To vše na pozadí rostoucího ekonomického zmatku a čím dál ošklivějších projevů rozporů na britských ulicích. Země pluje do bouře a nikdo není u kormidla, uvedl týdeník.

Anketa

Měli by podle vás mít politici, kteří prosadili brexit, dobře promyšlený plán, jak postupovat dál?
Ano
92,2 %
Ne
7,8 %
Celkem hlasovalo 2987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda bude mít pracovní skupinu k brexitu

Vyjednávat s Velkou Británií ohledně vystoupení z EU a jejího dalšího vztahu k České republice bude nová pracovní skupina. Kabinet se v pondělí shodl na jejím...

Výběr článků

Načítám