Hlavní obsah

Pomohla brexitu lživá kampaň? Farage přiznal „omyl“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) přiznal, že klíčový argument kampaně za odchod Británie z EU byl omyl. Kampaň Vote Leave (Hlasujte pro odchod) vyzývala, aby se 350 miliónů liber odváděných týdně do rozpočtu EU, přesunulo do britského zdravotnického systému (NHS). Nigel Farage ale v pořadu britské televize ITV argumentaci označil za chybu.

Foto: Profimedia.cz

Autobus kampaně Vote Leave s nápisem "Posíláme EU 350 miliónů týdně, financujme místo toho náš NHS" (britský zdravotnický systém).

Článek

Heslo o převedení 350 miliónů liber do britského zdravotnictví se před referendem o brexitu objevovalo na oficiálních plakátech Vote Leave, autobusech a bylo jedním z hlavních momentů kampaně zastánců brexitu.

Farage se oficiálně kampaně Vote Leave neúčastnil, UKIP měla vlastní. Lídr protievropské strany ale v pátek ráno po vyhlášení výsledků referenda prohlásil, že nebude moci zajistit, aby britský zdravotnický systém dostal tyto peníze navíc.

„Ne, nemůžu (to zajistit) a nikdy jsem to netvrdil. Byl to jeden z omylů, které kampaň Leave udělala,“ řekl Farage v pátečním ranním vysílání komerční televize ITV.

Nigel Farage přiznal, že kampaň s 350 milióny liber byla chyba.

„Nebyla to jedna z mých reklam,“ dodal Farage. „Myslím, že udělali chybu. Byla to chyba, že to použili,“ přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Tímto autobusem přijel 9. června do londýnského studia televize ITV exstarosta Londýna a zastánce brexitu Boris Johnson. Na autobusu je nápis Posíláme EU 50 miliónů liber denně. Financujme místo toho náš NHS (britský zdravotnický systém).

Protiunijní kampaň Vote Leave před hlasováním používala hesla jako „Posíláme EU 350 miliónů týdně, financujme místo toho náš NHS (britský zdravotnický systém)“. Jiné heslo pak uvádělo: „Dejme našemu NHS 350 miliónů liber, které si EU bere každý týden.“

Foto: Toby Melville, Reuters

Nigel Farage (uprostřed) slaví úspěch v referendu o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Farageovo přiznání ne úplně férové argumentace zastánců brexitu vyvolalo řadu ostrých reakcí v britských médiích i na sociálních sítích.

Většina kampaň označovala za lživou nebo přinejmenším manipulativní.

Tweet Petra Čecha o kampani Vote Leave

Například český fotbalový brankář Petr Čech, který v Británii žije dlouhé roky, na Twitteru napsal: „Vypadá to, že největší rozhodnutí v historii této země se udělalo na základě podvodné kampaně a lží...“

Částka 350 miliónů liber týdně byla zpochybňovaná už v průběhu kampaně jako minimálně nepřesná a zavádějící.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Britský statistický úřad uvedl, že sice odpovídá devatenáctimiliardovému hrubému ročnímu příspěvku Spojeného království do unijního rozpočtu, vůbec ale nezohledňuje peníze, které se do Británie zase vracejí z EU. Pokud by toto bylo započítané, byla by cifra na 7,1 miliardy liber ročně, resp. na 137 miliónech liber měsíčně, které Londýn do společné evropské kasy dává.

Reklama

Výběr článků

Načítám