Hlavní obsah

Hrozí Čechům v Británii odchod? Brexit může jejich životy zkomplikovat

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Vyhostí je, anebo budou nuceni odejít sami? Nebo budou moci ve Velké Británii zůstat, i když Britové vystoupí z Evropské unie? Milióny lidí ze zemí EU na britských ostrovech si teď nemohou být jisty, a mezi nimi desetitisíce Čechů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Stanislav, který žije střídavě v Londýně a v Tokiu, může být klidný. Nedávno získal britské občanství.

Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

„Já už jsem získal britské občanství, takže takto mě to nepálí. Občas ale nárazově zaměstnávám pár kluků v Česku a to by mohl být problém,“ říká Stanislav, 35letý vývojář webových stránek ze severní Moravy, který má v Londýně vlastní firmu.

Stejně starý Jan, který v Leicesteru pracuje ve skladě, nevylučuje, že by se vrátil domů, nastane-li brexit. „Ale uvidím, myslím, že to nebude tak žhavé. Nedovedu si představit, kdo by všechnu tu práci, kterou tady dělají Poláci, Slováci a my, zastal,“ poznamenává.

Poláci, Irové, Němci

Britský statistický úřad při posledním sčítání evidoval tři milióny lidí ze zemí EU, přitom polovinu jich tvoří občané tří zemí. Zdaleka nejpočetnější jsou Poláci, kterých zde žije okolo 850 000. Asi nepřekvapí, že v Británii je mnoho Irů, a to téměř 385 000, pak ale následují Němci, jichž je přes 300 000.

Čechů je pár desítek tisíc. Mnozí z nich žijí v Británii řadu let, mají zde práci, často i vlastní bydlení a splácejí hypotéku.

Mezi lidmi z EU je vyšší zaměstnanost než mezi Brity, to ale částečně proto, že je mezi nimi jen poměrně málo důchodců.

Konec volného pohybu?

Premiér David Cameron rovnou odmítá, že by v případě brexitu byli tito lidé vyhoštěni, a stejně hovoří i někteří konzervativní zastánci vystoupení z EU. Koneckonců, pokud by to Londýn udělal, dala by se očekávat podobná reakce vůči Britům žijícím v zemích Unie, což není žádoucí, nemluvě o tom, že někteří právníci upozorňují na Vídeňskou úmluvu ochraňující již nabytá práva lidí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Titulní strany britských novin v den referenda

Předáci kampaně, exstarosta Boris Johnson a ministr spravedlnosti Michael Gove, nicméně slíbili, že pokud dojde na brexit, bude konec volnému pohybu lidí z EU. A jelikož už Británie nebude součástí EU, ztratí lidé z kontinentu v Británii své dosavadní výsady unijních občanů. Takže si třeba připlatí za školné, které často hradí nižší než přistěhovalci z jiných částí světa. Toto a další komplikace může nakonec lidi přimět k návratu domů.

Jak před časem uvedl deník The Independent, takovým dilematům se dá jistě vyhnout získáním britského občanství, o které lze ale žádat až po letech pobytu ve Spojeném království. Počet podaných žádostí přesto od března dramaticky vzrostl.

Půlprocentní nárůst ročně

Podle Stanislava se však v Británii najdou i Češi, kteří budou hlasovat pro vystoupení z EU. „Zrovna dnes ráno jsem se bavil s Češkou, co si vzala Ira a mají spolu dítě. Říkala: Hlasuji pro vystoupení, protože tady nechci ty Turky. Ptal jsem se jí: Jaké Turky? A ona: Turecko se připojí k EU, přijde sem 40 miliónů Turků.“

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Co bude dál, bude jasnější za pár hodin, až vrchní volební komisař oznámí výsledek referenda. Voliče se na poslední chvíli snaží burcovat dobrovolníci z obou táborů. V deníku Metro se zase objevil celostránkový inzerát, který argumentuje, že do 65miliónové Británie ročně přijde okolo 330 000 lidí. To je pouhý půlprocentní nárůst, poukazuje zadavatel inzerátu, který se představuje jako Laurence Taylor, a dodává: „Proč nezvládneme půlprocentní nárůst počtu obyvatel ročně? Moc migrantů, nebo neschopnost vlády?“

Reklama

Výběr článků

Načítám