Hlavní obsah

Floridu zasáhl letos už čtvrtý hurikán - Jeanne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Hurikán Jeanne zasáhl nad ránem Floridu. Jeho oko se přehnalo 8 kilometrů od města Stuart, jen 2 kilometry od míst, jež před dvěma týdny nejvíce zpustošil jiný hurikán Frances. Jeanne má už na kontě 1300 mrtvých a 1000 pohřešovaných - především na Haiti. Z Floridy však zatím žádné oběti hlášené nejsou.

Článek

Hlášeny jsou však auta spadlá z mostů. Osud jejich osádek však není možné prověřit. Neví se také, zda před bouří stačilo dorazit na pevninu auto z ostrova Hutchinson, kde žije dvě stě lidí, jež zůstanou bez pomoci. Oba mosty jsou neprůjezdné.

Joe Baird, který řídí záchranné centrum v okrese Indian River, uvedl: "Myslíme, že škody jsou větší než kdy dříve. Nejsme ale schopni reagovat na telefonáty kvůli silnému větru. Přepokládáme, že přijdou i povodně."

Jeanne je strhává střechy

Jeanne je podle posledních zpráv meteorologů ve srovnání s Frances rychlejší a prudší, takže se očekávají i větší škody. Rychlost větru se poblíž Palm Beach blížila 200 kilometrů za hodinu. Oblast bičuje prudký, takřka vodorovný déšť. Ve stuartské nemocnici se zřítila polovina střechy, takže bylo třeba 50 pacientů převézt na jiná oddělení. Nemocnici už poškodil hurikán Frances. Do krizových center volají stovky lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou.

Přerušeny byly nedávno obnovené dodávky elektrického proudu. Bez elektřiny je opět na 700 000 lidí. Meteorologové varují před až dvoumetrovými vlnami,  které mohou zaplavit domy na pobřeží.

Bojím se, že jsem v noci přišel o bydlení," řekl David Larkin, který žil s rodinou v mobilním domě. Podobně jako mnoho sousedů se musel uchýlit do hotelu. Většina lidí, kteří se sem evakuovali, však spí na chodbách, protože se bojí, že vichr v pokojích vyrazí okna. Larkinův bezprostřední soused odmítl dům opustit. "Nedovedu si přestavit, jak někdo může přežít hurikán v mobilním domě. Je přitom takový hluk, jako by vám do bytu vjel nákladní vlak," řekl Larkin.

"Včera jsem se modlila, aby nám to zase nevyhodilo proud. Dnes doufám, že tady najdu aspoň dům, až se vrátím," řekla těsně před odjezdem do bezpečí Lynn Tarringtonová, která bydlí ve města Lake Worth.

Lidé chtějí odejít z Floridy

Jeanne na Floridu dorazila z Baham. Tam po ní zůstaly zaplavené domy, protože na některých místech hladina vody stoupla až do výšky jednoho a půl metru. Z Baham zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění.

Jeanne je letos čtvrtý velký hurikán, který postihl Floridu.  "Nevěřím, že je to tady zas a téměř na tomtéž místě jako předchozí hurikán. Odjíždím z Floridy. Děsí mne to, je to šílené," řekla Charity Brownová, která se přistěhovala do West Palm Beach se dvěma malými dětmi z Chicaga před třemi měsíci. Hurikán Frances s dětmi prožila schovaná ve skříni. Vichr ale tenkrát poškodil střechu domu, takže před Jeanne se rodina musela evakuovat do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Charley na Floridě zabíjel

Hurikán Charley udeřil v pátek k večeru na západní pobřeží amerického státu Florida rychlostí větru 233 kilometrů v hodině. Podle poslední bilance si vyžádal...

Výběr článků

Načítám