Hlavní obsah

V Peru zadrželi kontraband osmi miliónů mořských koníků

Lima

Peruánští celníci zadrželi loď plující pod čínskou vlajkou, která se snažila propašovat do Asie přes osm miliónů sušených mořských koníků. Podle peruánského deníku El Comercio jde o největší množství tohoto ohroženého druhu zabavené pašerákům na území Peru. Podle agentury AFP by se tento kontraband na mezinárodním trhu prodal za téměř čtyři milióny dolarů (asi 96 miliónů korun).

Část pašovaného kontrabandu, který tvořilo osm miliónů sušených mořských koníků.

Článek

Loď zadrželi celníci v přístavu Callao před dvěma týdny a v pondělí o případu informovaly místní úřady. Na palubě plavidla, jehož čínský kapitán byl zatčen, bylo podle peruánského tisku 27 pytlů. Každý obsahoval 24 kilo sušených mořských koníků, respektive zhruba 300 tisíc kusů tohoto živočicha.

Koníci mořští jsou chráněni Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) kvůli ničení jejich biotopů a nadměrnému chytání. V Peru je jejich lov zakázán od roku 2004.

V Asii, zejména v Číně, jsou koníci využíváni v tradiční medicíně při nejrůznějších nemocech i jako afrodisiakum. Někde jsou prodáváni sušení jako suvenýr turistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám