Hlavní obsah

Brexit dělí přátele a pojí protivníky

Novinky, Tomáš Reiner, Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Žádná obří přehlídka bojových zástav a burcujících hesel se v ulicích Londýna nekoná. Proslulé dvoupatrové autobusy zůstávají polepené upoutávkami na muzikály ve West Endu a reklamami módních značek a na předvolební plakáty příliš nenarazíte ani na náměstí, ani v metru.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Vlajky v centru Londýna se brexitu netýkají, připomínají 90. narozeniny královny Alžběty II.

Článek

V obvodu Gospel Oak vystavil jeden muž transparent s nápisem Volte odchod na svém balkóně a jeho soused přispěchal s cedulí, na kterou připsal: …pokud chcete omezit práva dělníkům.

Občas v oknech zahlédnete nějaké ty vlaječky a na konci oblíbené Brick Lane dokonce stojí stánek aktivistů volajících po setrvání v EU.

Nicméně skutečná bitva o voliče se v pulzující metropoli odehrává v médiích, chytrých telefonech a na tabletech. Anebo – jako třeba ve středu – přímo na Temži, kde se halasně utkaly dvě „válečné flotily“ odpůrců a stoupenců odchodu království z Unie.

Foto: Pro Novinky Pavel Štúr

Téma brexitu hraje prim nejen v tradičních sdělovacích prostředcích a jejich internetových mutacích, ale i na sociálních sítích a v mobilních aplikacích. Iniciativy za setrvání i odchod z EU sdružují paletu skupin s vlastní taktikou. Voliče bombardují na internetu každou chvíli.

„Donedávna to lidi tolik nezajímalo, ale už o tom mluví všichni, kampaň už nějakou dobu nabírá na obrátkách,“ říká Čech Pavel, který v Británii žije 16 let.

David, který se narodil ve Skotsku, dodává: „Podle mě je ale už většina beztak rozhodnutá a lidé volí spíš intuitivně, než aby se příliš zabývali fakty.“ David si myslí, že Británie v EU zůstane.

Cameron na jedné lodi se separatisty

Téma paradoxně rozděluje politické spojence a sbližuje protivníky, takže se premiér Cameron s částí svých ministrů a konzervativců ocitl v prounijní koalici s opozičními labouristy, Skotskou národní stranou usilující o odtržení Skotska od Británie i severoirskými nacionalisty ze Sinn Féin. Teď bojují za stejnou věc, ale každý z jiných důvodů, a podle toho volí prostředky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Stánek aktivistů prosazujících setrvání Británie v EU

Cameronův tábor odráží hlavně údery euroskeptiků z vlastní strany v čele s jeho spolužákem z Oxfordu a bývalým londýnským starostou Borisem Johnsonem. Ten by rád Camerona vystřídal, takže v autobuse objíždí zemi a neváhá srovnávat Unii s Napoleonem a Hitlerem.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Aktivisté před parlamentem v Londýně vyzývají k odchodu z EU.

Premiér hraje vabank a v houstnoucí atmosféře nechal ohledy stranou. Varoval, že by Brity mohla postihnout neřízená invaze uprchlíků a stoupne riziko války, pokud odejdou z EU. Jeho pravá ruka, ministr financí George Osborne k tomu přihodil varování před ekonomickou katastrofou a doložil ho hrozivými a zřejmě nadsazenými čísly.

Češi: Nevyženou nás?

Labouristé s dominantními odbory akcentují problematiku zaměstnanců a varují před dopady případného omezení pohybu pracovních sil z Unie.

To by se mohlo dotknout i tisíců Čechů pracujících na britských ostrovech. A ačkoliv si racionálně odvozují, že by je s ohledem na nejrůznější vazby a z praktických důvodů nikdo nevyhnal, úplně jisti si nejsou. V širší míře to potvrzuje prudký nárůst žádostí o britské občanství odjinud z EU.

„Jeden kolega se poohlíží po bytě a posledně vážně uvažoval, jestli by to neměl o chvíli odložit, protože třeba bude muset spousta lidí odejít a klesnou ceny nemovitostí,“ líčí Pavel.

Toho se ovšem věc tak osobně nedotýká, protože nedávno získal britský pas. Volit ale půjde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám