Hlavní obsah

V Súdánu dopadli vůdce pašeráků lidí do Evropy, říkají mu Generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Eritrejec Mered Medhanie považovaný za šéfa gangů převádějících uprchlíky do Evropy byl zadržen v Súdánu, který ho v úterý vydal do Itálie. Tam má ve středu stanout před soudem. Podle vyšetřovatelů byl tento muž, známý také pod přezdívkou Generál, organizátorem plavby lodě, která v říjnu 2013 ztroskotala u ostrova Lampedusa.

Foto: Reuters

Migranti na gumovém člunu. Ilustrační foto

Článek

Utopilo se tehdy 359 lidí, většinou z Eritreje a Somálska. Italské policii v pátrání po vinících tragédie z Lampedusy pomáhal britský Národní kriminální úřad (NCA).

Podle italské agentury ANSA je Medhanie obviňován z „řízení a organizování jedné z největších zločineckých skupin, které operují mezi Libyí a dalšími státy Afriky". Šetřením Medhanieho případu jsou pověřeny úřady v Palermu, kde také Eritrejec stane před soudem.

Muž byl dopaden na chartúmské adrese. Z výpisů telefonátů je patrné, že Medhanie koordinoval pohyb uprchlíků nejenom z Afriky do Evropy, ale také z afrického vnitrozemí do Libye. Jedna nahrávka zachycuje, jak se v rozhovoru směje při zmínce o nebezpečném přetěžování lodí s uprchlíky.

Nezná soucit

„Medhanie je aktivní pašerák lidí a naprosto mu chybí soucit s lidským životem. I když pracoval tisíce mil odtud, jeho kriminální činnost měla dopad i na Británii. Není pochyb o tom, že si myslel, že je mimo dosah evropské justice, ale pomohli jsme Italům najít ho v Súdánu," citovala stanice BBC zástupce ředitele NCA Toma Downdalla.

Italský list Corriere Della Serra napsal, že Medhanie měl své lidi mezi libyjskými úředníky a řídil také síť v Itálii. Od uprchlíků žádal za přepravu z Afriky do Evropy 5000 eur (135 000 korun) na hlavu.

Na lodi, která se potopila u Lampedusy, bylo 500 osob. Přeživší vypověděli, že se uprchlíci na potápějící se lodi snažili upoutat pozornost jiných plavidel založením požáru ze sesbíraných věcí. Oheň se ale rozšířil na celou loď. Následující rok po tragédii do Itálie dorazilo 170 000 uprchlíků, loni necelých 160 000 a letos zatím 40 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám