Hlavní obsah

Kaczyňski je Smolenskem posedlý

Právo, Pavol Minárik

Rozhodnutí polské generální prokuratury, podle něhož je nezbytné urychleně i bez souhlasu pozůstalých exhumovat těla 90 z 96 obětí smolenské letecké katastrofy z dubna 2010, udeřilo před dvěma měsíci jako blesk z čistého nebe.

Foto: John Gress, Reuters

Zesnulý Lech Kaczyński s manželkou Mariou

Článek

„Největší exhumace v poválečných dějinách Polska, jež má dokázat, že prezident Lech Kaczyňski s manželkou Marií a celým doprovodem nezahynuli během leteckého neštěstí, ale po spikleneckém atentátu, se zatím nekonala a možná už ani nebude,“ napsal portál Natemat.pl.

Příčin zařazení zpátečky může být několik, ale hlavní je odpor mnoha pozůstalých, kteří nápad vládního Práva a spravedlnosti (PiS) považují za šílený.

Mrtvým dejte svatý pokoj 

Předem je známo, že exhumace se nemá týkat Lecha Kaczyňského a jeho ženy, jejichž pozůstatky spočívají na krakovském Wawelu. Největší rozruch ale vyvolalo varování před právními důsledky z úst známého novináře Pawla Deresze, jehož manželka Jolanta také zahynula u Smolenska.

Foto: Profimedia.cz

Trosky polského tupolevu u Smolenska

„Nevím, jakým záhadným způsobem by měla exhumace vyjasnit příčiny tragédie – už obecně známé. Jde o nekrofilii tvůrců tohoto nápadu i prokurátora,“ uvedl pro TV Superstacia Deresz, který působil v Praze jako zahraniční zpravodaj.

„Pokud bychom i připustili, že snad šlo o atentát, čemu nejen já nevěřím, tak je v první řadě třeba exhumovat ostatky prezidenta, neboť podle absurdních teorií PiS právě pod jeho sedadlem měla vybuchnout bomba. Prosím, proti tomu nic nemám. Ale ostře protestuji proti exhumaci mé ženy. Je to nelidské, narušuje to důstojnost její památky i klid můj a mé rodiny,“ uvedl Deresz.

Piloti a počasí příčinou katastrofy

Namísto očekávané katarze, a vzájemného smíření ale nastalo nejdramatičtější rozdělení politické scény i celé polské společnosti za uplynulých 25 let.

„Přestože vyšetřování, jehož důslednost nemá v dějinách letectví obdoby, nezpochybnitelně stanovilo rozhodující podíl viny pilotů a počasí, politici PiS začali tvrdit, že šlo o atentát, při kterém mělo letadlo s prezidentem těsně před přistáním vybuchnout ve vzduchu,“ upozornil Pawel Artymowicz, mezinárodně uznávaný expert na letecké katastrofy.

Řekli o katastrofě
PiS tvrdí, že pád letadla byl výsledkem spiknutí Ruska a tehdejší polské vlády premiéra Donalda Tuska
„Výroky o atentátu jsou jedovatými výplody lidí s psychickými problémy,“ řekl Zbigniew Brzezinski, exporadce prezidenta USA Jimmyho Cartera
Zatímco J. Kaczyňski prohlašuje, že jeho bratr Lech „padl v boji za vlast“, jeho oponenti tvrdí, že svou smrt i dalších 95 lidí způsobil prezident tlakem na posádku, kterou nutil přistát za každou cenu
„Speciál byl na let do Smolenska připraven jako na návštěvu kolchozu, ne jako pro hlavu státu,“ řekl pro polské rádio RMF FM Oleg Smirnov, člen Mezinárodního leteckého výboru
„Místo systematických změn v přepravě ústavních činitelů, střízlivého zhodnocení tragédie a důstojného tichého smutku organizovala PiS hlučné oslavy, přehlídky a pochody,“ napsala Gazeta Wyborcza (PM)

„Neexistují žádné důkazy, že došlo k atentátu. Pokud by tomu bylo opačně, musely by na vraku letadla zůstat stopy po výbušninách a na záznamových zařízeních zvuk výbuchu, ale nic takového neexistuje,“ upozornil Maciej Lasek, šéf Státní vyšetřovací komise leteckých nehod.

Spikleneckým teoriím se daří

Opakováním spikleneckých teorií, jejichž tvůrcem je jeden z nejbližších spolupracovníků Kaczyňského Antoni Macierewicz (67), se PiS podařilo značnou část polské veřejnosti přesvědčit, že všechno bylo jinak.

Už po loňském nástupu PiS k moci Macierewicz, nyní ministr obrany, ustanovil novou komisi výlučně ze zastánců spiklenecké teorie. Z jejích 21 členů se ani jeden nezabýval vyšetřováním leteckých neštěstí.

„Formální nové vyšetřování lidmi, kteří na to nemají oprávnění ani kompetence, nemůže zpochybnit výsledky toho předchozího, ale ve skutečnosti – hlavně politicky a mediálně – se tak stane,“ předpověděla už loni Polityka a realita jí dala rychle za pravdu.

Nová komise bude působit tak dlouho, dokud bude Kaczyňski u moci a bude potvrzovat vše, co o katastrofě vymyslí Macierewicz a jeho lidé. „Děkuji Antoni. Děkuji a ještě jednou děkuji, dosáhl jsi se svým týmem zázraku,“ prohlásil Kaczyňski při letošní vzpomínce k výročí katastrofy.

Vina a trest pro Tuska

Poslední celostátní smolenské oslavy, po všech stránkách připomínající státní svátek, hlavně v závěru poznamenala politická hysterie. Kaczyňski z tragédie u Smolenska obvinil tehdejší vládu premiéra Donalda Tuska (59) i jeho osobně.

Ještě téhož večera ve veřejnoprávní Polské televizi před milióny diváků zaznělo, že „Tuska je třeba potrestat nejvyšším možným trestem“. „Kvůli tomu bude nevyhnutelné obnovit v Polsku trest smrti,“ vyhlásil Kaczyňski.

A důvod? Opomenutí, kterých se měl jako premiér dopustit při činnosti vládní letky, a také to, že „dobrovolně svěřil vyšetřování katastrofy do rukou Ruska“.

Maršálek Senátu Stanislaw Karczewski (60) sice den nato uvedl, že je proti opětovnému zavedení trestu smrti v Polsku, ale zároveň dodal, že by stačil i „trest těžkého vězení“.

Pro Tuska, od prosince 2014 předsedu Evropské rady, to není dobrá zpráva. Ale ani pro milióny jeho krajanů. Polsko-polská válka pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám