Hlavní obsah

Norský soud rozhodne, zda Michaláková dostane zpátky své děti

Oslo

V norském Hokksundu v pátek končí jednání soudu, jenž rozhoduje o případu Evy Michalákové, která se odvolala proti rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna. Soud se zabývá i původním návrhem matky na vrácení synů do její péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Rozsudek v pátek pravděpodobně zveřejněn nebude, Michaláková by ho měla dostat později písemně.

Předsedkyně soudu Liv Synnöve Taraldsrudová novinářům řekla, že soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny. Soudní jednání, které je neveřejné, začalo ve středu a od té doby již vypovídala matka dětí i otec, který se rovněž odvolává proti rozhodnutí o adopci, představitel sociálního úřadu Barnevernet, který o odebrání bratrů rozhodl, i nynější pěstouni dětí. [celá zpráva]

V pátek má s výpovědí předstoupit mimo jiné dědeček hochů.

Nyní jedenáctiletý Denis a sedmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se ale neprokázalo. Soud nicméně tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Norská strana věc odmítá komentovat

Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, loni na podzim norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Norská strana se od začátku odmítá ke kauze vyjadřovat s ohledem na ochranu soukromí chlapců. Norská ambasáda nicméně již dříve uvedla, že úřad děti Michalákovy neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.

Reklama

Související témata:

Související články

V Norsku projednávají odvolání Michalákové

Norský soud začal ve středu dopoledne projednávat odvolání Evy Michalákové proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci...

Výběr článků

Načítám