Hlavní obsah

Izrael vrátil Egypťanům víka sarkofágů ukradených z hrobek

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael vrátil Egyptu v rámci zlepšování vzájemných vztahů dvě víka od starověkých sarkofágů ukradených z hrobek. Ministerstvo zahraničí předalo v neděli artefakty nevyčíslitelné hodnoty – jeden pochází z 16. až 14. století př. n. l. a druhý z 10. až 8. století př. n. l. – egyptskému velvyslanci Házimu Chajrátovi.

Foto: Ministerstvo zahraničí Státu Izrael

Ředitel úřadu izraelského ministerstva zahraničí Dore Gold (uprostřed vpravo) a egyptský velvyslanec v Izraeli Házim Chajrát (uprostřed vlevo) při předávání ukradených vík sarkofágů

Článek

Podle listu The Jerusalem Post památky zdobené výjevy a hieroglyfy zabavil Izraelský úřad pro starožitnosti (IAA) v obchodě v jeruzalémském Starém městě v roce 2012.

Zloději je ukradli z egyptských hrobek a propašovali na lodi do Dubaje. Odtud se později artefakty dostaly do Londýna a pak do Izraele.

Foto: Ministerstvo zahraničí Státu Izrael

Jeden z ukradených starověkých sarkofágů, které Izraelci zabavili a vrátili Egyptu

Dřevěná víka potažená sádrou pocházející ze střední doby bronzové a pozdní doby bronzové zřejmě kvůli přepravě přeřezali pilou, a tím je nenávratně poškodili.

IAA podle The Jerusalem Post prohlásil, že izraelští odborníci je restaurovali a po celou dobu udržovali v klimatizovaném depozitáři.

Foto: Ministerstvo zahraničí Státu Izrael

Zloději ukradené sarkofágy rozřezali, čímž je nenávratně poškodili.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výběr článků

Načítám