Hlavní obsah

Bomba v autobusu vratislavského MHD byla časovaná. Těsně před výbuchem ji vynesl řidič

Právo, Pavol Minarik
Vratislav

Bomba, kterou ve čtvrtek po poledni podložil 25letý mladík pod sedadlo autobusu linky 154 městské hromadné dopravy v polské Vratislavi, byla podle policie časovaná. Podomácku vyrobená nálož sestavená ze sekaných hřebíků, železných prutů a výbušniny umístěná v tlakovém hrnci v autobuse nevybuchla jen díky duchapřítomnosti řidiče, který ji vynesl ven.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží ve Vratislavi

Článek

„Šel jsem okolo zastávky a najednou z autobusu vyběhl muž s igelitkou, ve které byl hrnec. Hned jak ji položil na zem a rozběhl se zpět, došlo k výbuchu, který zranil paní, co stála nedaleko,“ uvedl v televizi TVN24 jeden ze svědků incidentu, ke kterému došlo v čase dopravní špičky před hlavním nádražím. Zároveň dodal, že ještě v pátek měl od výbuchu zalehlé uši.

Odvážný řidič porušil předpisy

„Tím, že řidič autobusu MHD vynesl z vozidla bombu, porušil předpisy platné pro takové události. Hned jak zjistil, že se ve vozidle nachází podezřelý předmět, měl zastavit na prvním vhodném místě a společně s cestujícími ihned opustit autobus,“ uvedl v pátek pro TVN24 bezpečnostní analytik a znalec pyrotechniky Grzegorz Mikolajczyk. Dodal, že kvůli manipulaci s výbušninou mohlo dojít k jejímu výbuchu a z autobusu by tak nikdo nevyšel ve zdraví.

Mluvčí vratislavského MHD Agieszka Korzeniowska, která ve čtvrtek ocenila řidičovu odvahu, díky které nedošlo k velké tragédii, v pátek přiznala, že řidič autobusu linky 154 porušil bezpečnostní předpisy. „Jednal intuitivně. Jeho konání budeme muset přezkoumat,“ uvedla.

O život mohly přijít desítky lidí

„V případě, že by nálož vybuchla ještě v autobuse, mohlo přijít o život několik desítek lidí,“ uvedl v pátek mluvčí dolnoslezské policie Pawel Petrykowski. Zároveň dodal, že bomba byla časovaná. Případ, který se v poválečné historii Vratislavi stal poprvé, vyšetřuje speciální skupina pro boj s organizovaným zločinem. Totožnost 25letého mladíka, který nechal bombu v autobuse a náhle vystoupil o zastávku dřív, než ji řidič vynesl z vozidla a vzápětí explodovala, je už policii známa a intenzivně po něm pátrá.

„Šlo o výbušninu, která až příliš připomíná dvě bomby odpálené 15. dubna 2013 v době Bostonského maratonu. Byly také vyrobené z tlakových hrnců naplněných hřebíky a výbušninou,“ uvedla v pátek Gazeta Wyborcza. Přistěhovalci z Kavkazu - bratři Dzochar a Tamerlan Casrnajevovci tehdy v Bostonu zabili tři lidi a 230 jich zranili. Ve Vratislavi výbuch naštěstí zranil jen jednu osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám