Hlavní obsah

Bomba v autobusu vratislavského MHD byla časovaná. Těsně před výbuchem ji vynesl řidič

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislav

Bomba, kterou ve čtvrtek po poledni podložil 25letý mladík pod sedadlo autobusu linky 154 městské hromadné dopravy v polské Vratislavi, byla podle policie časovaná. Podomácku vyrobená nálož sestavená ze sekaných hřebíků, železných prutů a výbušniny umístěná v tlakovém hrnci v autobuse nevybuchla jen díky duchapřítomnosti řidiče, který ji vynesl ven.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží ve Vratislavi

Článek

„Šel jsem okolo zastávky a najednou z autobusu vyběhl muž s igelitkou, ve které byl hrnec. Hned jak ji položil na zem a rozběhl se zpět, došlo k výbuchu, který zranil paní, co stála nedaleko,“ uvedl v televizi TVN24 jeden ze svědků incidentu, ke kterému došlo v čase dopravní špičky před hlavním nádražím. Zároveň dodal, že ještě v pátek měl od výbuchu zalehlé uši.

Odvážný řidič porušil předpisy

„Tím, že řidič autobusu MHD vynesl z vozidla bombu, porušil předpisy platné pro takové události. Hned jak zjistil, že se ve vozidle nachází podezřelý předmět, měl zastavit na prvním vhodném místě a společně s cestujícími ihned opustit autobus,“ uvedl v pátek pro TVN24 bezpečnostní analytik a znalec pyrotechniky Grzegorz Mikolajczyk. Dodal, že kvůli manipulaci s výbušninou mohlo dojít k jejímu výbuchu a z autobusu by tak nikdo nevyšel ve zdraví.

Mluvčí vratislavského MHD Agieszka Korzeniowska, která ve čtvrtek ocenila řidičovu odvahu, díky které nedošlo k velké tragédii, v pátek přiznala, že řidič autobusu linky 154 porušil bezpečnostní předpisy. „Jednal intuitivně. Jeho konání budeme muset přezkoumat,“ uvedla.

O život mohly přijít desítky lidí

„V případě, že by nálož vybuchla ještě v autobuse, mohlo přijít o život několik desítek lidí,“ uvedl v pátek mluvčí dolnoslezské policie Pawel Petrykowski. Zároveň dodal, že bomba byla časovaná. Případ, který se v poválečné historii Vratislavi stal poprvé, vyšetřuje speciální skupina pro boj s organizovaným zločinem. Totožnost 25letého mladíka, který nechal bombu v autobuse a náhle vystoupil o zastávku dřív, než ji řidič vynesl z vozidla a vzápětí explodovala, je už policii známa a intenzivně po něm pátrá.

„Šlo o výbušninu, která až příliš připomíná dvě bomby odpálené 15. dubna 2013 v době Bostonského maratonu. Byly také vyrobené z tlakových hrnců naplněných hřebíky a výbušninou,“ uvedla v pátek Gazeta Wyborcza. Přistěhovalci z Kavkazu - bratři Dzochar a Tamerlan Casrnajevovci tehdy v Bostonu zabili tři lidi a 230 jich zranili. Ve Vratislavi výbuch naštěstí zranil jen jednu osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám