Hlavní obsah

CBS se omluvila za nepodložený útok na Bushe

NEW YORK

Americká televize CBS se v pondělí omluvila za to, že použila ve svém pořadu zpochybňujícím působení amerického prezidenta George Bushe v Národní gardě v době vietnamské války dokumenty, u nichž si není jistá jejich pravostí.

Článek

"CBS nemůže prokázat, že dokumenty jsou autentické. Neměli jsme je používat. Byla to chyba, které hluboce litujeme," dodává televize v prohlášení s tím, že televize zahájila interní vyšetřování celé záležitosti, která se stala také součástí probíhající kampaně před prezidentskými volbami v listopadu.

Republikáni chtějí vyšetřování

Republikáni prezidenta Bushe uvedli, že omluva CBS nestačí k vysvětlení celé věci a že zdroj dokumentů musí být ještě stanoven. Předseda Republikánské strany Ed Gillespie vyzval i k vyšetřování případného trestného činu.

Tajemník Bílého domu Scott McClellan řekl, že přiznání CBS "klade řadu vážných otázek, které musejí být plně zodpovězeny. Není to jen otázka načasování útoku na prezidenta, ale je jasné, že byl inscenován demokraty".

Demokraté popřeli, že by měli s pořadem cokoli společného.

Otázky kolem Bushovy služby v Národní gardě

Pořad opět zpochybňoval službu současného amerického prezidenta George Bushe u Texaské národní gardy v letech 1972 a 1973. Měl prý odmítnout příkaz k letu.

Zdrojem dokumentů byl bývalý důstojník Národní gardy Bill Burkett, který o víkendu přiznal, že lhal, když řekl, že je dostal od dalšího důstojníka gardy. CBS nebyla s to určit odkud dokumenty pocházejí, ani definitivně stanovit, zda jde o padělky.

Dokumenty byly připisované plukovníkovi Jerrymu Killianovi, veliteli squadrony, u níž Bush létal v letech 1972 a 1973. Uvádí se v nich, že Killian v roce 1972 dokonce odebral Bushovi povolení létat, protože nesplnil nezbytné podmínky, včetně povinné lékařské prohlídky. Killian, který zemřel v roce 1984, také údajně tvrdil, že na něj nadřízení činili nátlak, aby Bushe příznivě ohodnotil. Bushův otec byl v té době kongresmanem za Texas.

Pochybnosti o pravosti dokumentů

Pravost písemností byla okamžitě po odvysílání pořadu 8. září zpochybňována s tím, že dokumenty neodpovídají způsobem tisku 70. letům, kdy se ještě nepoužívaly počítače. 

Také bývalá Killianova sekretářka v úterý řekla, že si myslí, že jde o padělky, které však přesně odrážejí názory jejího tehdejšího šéfa. Šestaosmdesátiletá Marian Knoxová popřela, že takto znějící dokumenty napsala. Potvrdila ale, že Killian byl znepokojen tím, že Bush nepřišel v roce 1972 k povinné lékařské prohlídce a že se nadřízení snažili Bushe chránit.

Součástí pořadu však byl také rozhovor s bývalým texaských guvernérem Benem Barnesem, který přiznal, že pomáhal Bushovi najít místo u Národní gardy, aby nemusel narukovat do Vietnamu. Šlo o "přednostní záležitost".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám