Hlavní obsah

V sídle EK v Bruselu začala výstava o Karlu IV., zhlédnou ji jen zaměstnanci nebo pozvaní

Brusel

Putovní výstava k 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. začala ve středu v budově Evropské komise v Bruselu. Nese název „Císař na čtyřech trůnech” a zahájila ji česká eurokomisařka Věra Jourová a prorektor pro zahraniční styky Univerzity Karlovy Jak Škrha. Život a význam Lucemburka, který z Prahy učinil centrum evropské politické moci, přibližuje 14 panelů v angličtině.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Socha Karla IV. Ilustrační foto

Článek

„Brusel je v současné době určitým symbolem Evropy. A když se podíváme na vládu Karla IV., tak to byl panovník, který nejen miloval střední Evropu a Čechy, ale byl to panovník, který byl neustále někde po Evropě," připomněl prorektor Škrha, jehož univerzitu Karel IV. založil v dubnu 1348.

Podle eurokomisařky Jourové hraje Karel IV. v českém národním povědomí stejnou roli, jako královna Alžběta I. v povědomí anglickém či nebo Karel V. v belgickém.

„Karel IV. se zdá být zosobněním spravedlivého a hluboce zbožného panovníka a člověka, což z něj činí postavu hodnou našeho připomínání a oslav. Tento skutečně evropský vládce a zákonodárce je právě tím vzorem, kterého v současnosti potřebujeme," dodala.

Na výstavu nemůže každý

Výstava, kterou ovšem v prvním patře bruselského paláce Berlaymont mohou do 9. června vidět jen lidé, kteří v komisi pracují, či jsou tam z nějakého důvodu pozvaní, je výstavou putovní. Svou cestu Evropou přitom zahájila právě v Bruselu.

Na vzniku expozice se podílela nejen univerzita, ale také Národní galerie v Praze. Panely podle doprovodného materiálu představují Karla IV. nejen jako cílevědomého politika, ale také jako obyčejného člověka s běžnými starostmi dnešních lidí.

Reklama

Související články

Dvakrát o Karlu IV. a jeho bohatém životě

Osobnost Karla IV. zlákala i novináře a historika Jiřího Tomáše. Svým způsobem knihou Císař Karel IV. (Baset, 192 stran, 249 Kč) završil předcházející díla...

Před 700 lety se narodil velký Evropan Karel IV.

Karel IV., český a německý král a římský císař, jehož sedmisté výročí narození si připomínáme 14. května, byl jedním z největších panovníků české historie....

Výběr článků

Načítám