Hlavní obsah

Matko, odpusť ten masakr, jsme hrdinové, napsal v dopise na rozloučenou atentátník z Bruselu

Brusel

Vyšetřovatelé objevili v počítači posledního přeživšího teroristy z Bruselu dopis na rozloučenou. Mohamed Abrini v něm tvrdí, že si přeje zemřít jako mučedník džihádu. Teroristy z Paříže oslavuje jako hrdiny a žádá matku o odpuštění masakru, který se chystá spáchat. Informovala o tom francouzská televize BFMTV.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Abrini

Článek

Abrini v textu datovaném 2. února letošního roku vysvětluje také to, co ho přivedlo k radikálnímu islámu. Byla to smrt jeho bratra, jenž zemřel v červenci roku 2014 při sebevražedném útoku.

Jednatřicetiletý Belgičan marockého původu se tehdy začal o islám, přesněji jeho nejradikálnější formy, zajímat. Brzy zatoužil přidat se k Islámskému státu.

Před odjezdem na letiště Abrini zmiňovaný dopis smazal (umístil do koše) a počítač zahodil na ulici v obci Schaerbeek v bruselském regionu. Právě tam se ukrývali teroristé z Paříže i Bruselu. Policie ale počítač po útocích na bruselské metro a letiště z 22. března letošního roku našla a dokument obnovila.

Proč se neodpálil?

Proč se Mohamed Abrini neodpálil spolu se dvěma atentátníky, s nimiž přijel na bruselské letiště Zaventem a doprovázel je i v odletové hale, není jasné. Těsně před výbuchy z haly utekl a zmizel.

Dopaden byl až 8. dubna po dramatickém dvoutýdenním honu v Anderlechtu. Vyšetřovatele se pak snažil přesvědčit, že „by mouše neublížil“. Ve zmiňovaném dopise ale podle televize BFMTV vzkazuje matce, že se těší, až se ještě s bratrem všichni setkají v ráji.

Abrini je navíc spojován i s listopadovými útoky z Paříže. Dva dny před nimi ho zachytila bezpečnostní kamera u benzínové stanice na severu Francie, jak cestuje spolu s Salahem Abdeslamem, který se staral o logistiku útoků. V jednom z aut použitých teroristy se navíc našla stopa Abriniho DNA. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Při masakru v Paříži teroristé povraždili 130 lidí, v Bruselu pak 33. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám