Hlavní obsah

Hladomor ve válkou zmítaném Jemenu ohrožuje 7,6 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Saná

Zhruba 7,6 miliónu obyvatel válkou sužovaného Jemenu dělí „pouhý krok” od hladomoru. Na katastrofální situaci v zemi na Arabském poloostrově a zároveň nedostatek peněz na humanitární pomoc tamním obyvatelům upozornil v úterý zástupce Organizace spojených národů John Ging.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstrace Húsíů v Saná

Článek

Z potřebných 1,8 miliardy dolarů (43 miliard Kč) dorazilo zatím na účty OSN pouhých šestnáct procent, uvedl ředitel úřadu pro koordinaci humanitární pomoci Ging: „V posledních měsících se počet dárců na pomoc lidem v Jemenu šokujícím způsobem snížil. Žádáme jen o minimum, abychom dokázali udržet lidi v těchto hrozných podmínkách naživu,” dodal.

Zatímco USA, Británie, Evropská unie či Japonsko svou pomoc již poslaly, od Saúdské Arábie, která s Jemenem sousedí a do tamního občanské války je přímo zapojená, když vede koalici arabských zemí podporujících jemenského prezidenta, letos nepřišly podle Ginga ještě žádné finanční prostředky.

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíitští Húsíové obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dále na jih. Boje si vyžádaly životy více než 6200 lidí, z nichž polovina byli civilisté. Z domovů kvůli konfliktu odešlo 2,4 miliónu obyvatel.

Saudská Arábie a další arabské země se do konfliktu zapojily loni 26. března, aby podpořily jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, která musela uprchnout do exilu. Podařilo se jí šíity zatlačit a vláda se mohla vrátit do Adenu.

Mírové rozhovory, které před časem začaly v Kuvajtu, jemenská vláda v úterý přerušila. Rebelové odmítají uznat legitimitu prezidenta Hádího a prosazují sestavení přechodné vlády, v níž by byli zastoupeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám